Skup ispred Vlade
1.2k

Apel struke: Federaciji BiH prijeti pustošenje šume zarad privatnih interesa, promijenite zakon

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Povodom Svjetskog dana šuma, ali i toga što Federacija Bosne i Hercegovine već 15 godina nema zakon o šumama, danas je pred sjedištem vlade održana press konferencija na tu temu.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva vratilo je Zakon o šumama FBiH u javnu raspravu, nakon što on ne postoji skoro 15 godina. Aktivisti i profesori Šumarskog fakulteta UNSA kažu da, s obzirom da ne postoji nikakav zakon, dobro bi bilo imati bilo kakav.

Lejla Kusturica iz Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT kaže da je nepostojanje zakona o šumama dovelo do toga da je oblast šumarstva jedno od najneuređenijih oblasti.

"U FBiH skoro 15 godina nemamo zakon o šumama što je dovelo do toga da je oblast šumarstva jedna od najkorumpiranijih i najneuređenijih oblasti. Apelujemo na Vladu FBiH da usvoji komentare struke, a da se izbaci član 63 kojim se nastoji omogućiti pustošenje šuma zarad privatnih interesa stranih i domaćih investitora", poručuje Kusturica.

Aktivistica Nina Kreševljaković također naglašava da se zakon o šumama mora usvojiti, ali da se mora paziti pod kojim uslovima. Ističe i to da nipošto cilj ne smije biti rasprodaja šuma zarad ličnih interesa.

"Nužno je održivo upravljanje šumama, sve što se šumi uzme - šumi se mora i vratiti. FBiH se odrekla svojih šuma i poklonila ih kantonu, a želi da raspolaže šumama, šume se proglašavaju šikarama, mislim da nam treba moderan prijedlog zakona. Drvo nije jedini prihod koji šuma može dati. Šume nam propadaju, stalno uzimamo, a ništa im ne dajemo", kaže profesor sa Šumarskog fakulteta Dalibor Balijan.

Iz Eko-akcije se obratio Anes Podić također naglašavajući da se je potreban zakon o šumama koji u FBiH ne postoji već 15 godina.