Traže zaštitu djece
173

Apel roditelja: Ovo ludilo mora prestati, zaustaviti lažne dojave o bombama u školama

Klix.ba
Ispred Srednje škole za okoliš i drvni dizajn
Ispred Srednje škole za okoliš i drvni dizajn
Upravni odbor Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u KS uputio je apel da se prekine ugrožavanje sigurnosti djece i uposlenika škola.

"Iz dana u dan imamo sve više dojava o postavljenim bombama. Ovo ludilo mora prestati odmah", navedeno je na početku apela koji su uputili roditelji.

Jučer su predstavnici roditelja imali razgovor u Ministarstvu policije KS gdje im je rečeno da policija ima načina da pronađe počinioca ovog kriminalnog čina.

"Zar je stvarno neko toliko nerazuman da želi da ga policija hapsi pred školskim kolegama, roditeljima ili da bude novčano kažnjen, izbačen iz škole, osuđen na neku od zatvorskih kazni. Šta god bio motiv, frustracija ili bilo šta drugo, naša djeca nisu kriva za to", navode roditelji.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova KS, tužilaštva i sudstva traže da pojačaju napore kao bi se spriječili i kaznili počinioci. Od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS zahtijevaju da izostavljena nastava i pismeni testovi, zbog ovog neodgovornog postupka pojedinca, budu nadoknađeni.

Roditelje mole da razgovaraju sa svom djecom i objasne im da ne učestvuju u ovim kriminalnim aktivnostima i da pomognu predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova KS u lakšem i bržem otkrivanju počinilaca.

"Bez obzira na motiv, kakav god on bio i ko god on bio, pojedinac i neki drugi prikriveni interes, prijava o postavljenoj bombi je nešto nemoralno, neodgovorno i kriminalno djelo prema našim najmlađima. Ne pristajemo na to da nam djeca svaki dan panično bježe iz učionica, propuštaju nastavu i čekaju na ulicama na ovoj hladnoći kako bi nastavili redovnu nastavu", saopćeno je iz Upravnog odbora Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS.