Sarajevo
1.5k

Apel "Parka": Otresite stabla ispred vaših zgrada kako ih snijeg ne bi uništio

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Snijeg koji trenutno pada u Sarajevu najveću štetu mogao bi načiniti mladim, ali i odraslim stablima na javnim zelenim površinama, upozoravaju iz KJKP Park Sarajevo.

Kako ističu u "Parku", problem je težina snijega i lisna masa koja može izazvati lomljenje grana, dijelova ili cijelih stabala.

S obzirom na alarmantnost situacije na terenu i šteta koje bi mogle biti izuzetno velike iz preduzeća Park uputili su apel na građane da im pomognu da sačuvaju i spase svako stablo.

Iz preduzeća Park mole građane da izađu ispred svojih stambenih objekata i otresu snijeg s mladih sadnica stabala ili ukrasnog grmlja, te na taj način spriječe lomljenje grana i štetu na stablima.

Trenutno su na terenu sve ekipe preduzeća" Park" i uz pomoć mehanizacije, ali i ručno skidaju snijeg sa mladih i odraslih stabala i za sada je na terenu je stanje pod kontrolom, odnosno nisu zabilježene štete. Problem jeste intenzitet padavina, težina snijega i ukoliko se isti nastavi padati tokom noći. Svi radnici preduzeća Park na terenu će ostati cijelu noć i u skladu sa mogućnostima obavljati svoj posao, ali mole i građane da im pomognu, a sve s ciljem da spriječimo štete i sačuvamo naše javne zelene površine kao javno dobro svih nas.