BiH
0

Apel kanadskom parlamentu da usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Intelektualci širom svijeta poslali su apel kanadskom parlamentu da usvoji Rezoluciju M-416 o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, kojoj punu podršku pružaju članovi Internacionalnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanade.

U augustu 2009. član kanadskog parlamenta Brian Masse je predstavio Rezoluciju koju uz njega sponzorišu Bill Siksay i Chris Charlton, članovi kanadskog parlamenta.

Rezolucija ima podršku Liberalne partije Kanade, Nove demokratske partije Kanade, Quebek partije, Zelene partije Kanade, Islamskog kongresa Kanade, Jevrejskog kongresa Kanade, Instituta za istraživanje genocida Kanade, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, te mnogih drugih humanitarnih i organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kanadi i svijetu.

Rezolucijom M-416 kanadski parlament i vlada obilježavaju petnaestu godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Istim činom oni daju svoju podršku obilježavanju jedanaestog jula kao dana "Spomena na genocid u Srebrenici" u Kanadi, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Institut zahtijeva od kanadskog parlamenta i vlade da podrže Rezoluciju M-416 te da se rezolucija prihvati u njenom trenutnom obliku u što kraćem roku.