Sve složenija situacija
260

AP: Migranti na Balkanu se susreću s velikim hladnoćama, ne znaju šta da rade

Klix.ba
Sve je hladnije u Velikoj Kladuši, mjestu razgraničenja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a migranti koji borave na otvorenom nisu u mogućnosti adekvatno se ugrijati. Jedna od najpoznatijih svjetskih novinskih agencija Associated Press pisala je o problemu migranata u BiH.

Poslije blage jeseni, vrijeme na Balkanu postalo je hladnije, dolazi do postepenog snižavanja temperature i pojačavanja hladnog vjetra. Još jedna zima pravit će velike poteškoće migrantima koji su se zaglavili u regionu pokušavajući da stignu do zapadne Evrope.

Stotine migranata borave u kampovima bez grijanja. Neki bježe od ratova u svojim zemljama na Bliskom istoku, Africi ili Aziji, dok su drugi potaknuti siromaštvom, nedostatkom slobode ili nadom za bolju budućnost.

"Jedan od takvih kampova nalazi se u Velikoj Kladuši, na sjeverozapadu Bosne, samo jedan kilometar od čvrsto čuvane granice s Hrvatskom. Desetine migranata provode dane i noći ovdje pokušavajući da pređu u Hrvatsku, zemlju članice Evropske unije koja ima omogućava lakše putovanje širom Evrope", navodi AP.

Migranti su stacionirani u Bosni kako bi izbjegli dolazak u dodir sa strogim represivnim aparatima drugdje na Balkanu. Kao članici EU, ljudima koji se nalaze u Hrvatskoj je lakše proći kroz bogate zemlje EU gdje se nadaju da će pronaći posao i započeti novi život. Mnogi provode mjesece, ponekad čak i godine na putu prema ovom zacrtanom cilju.

Nakon dugih putovanja, mnogi migranti nemaju zimske cipele, tople čarape, kape ili rukavice. Čvrsto se uvlače pod ćebad, ostavljajući svoja lica jedva vidljivim. Za vrijeme nekog od obroka, dolazi čak i do fizičkih obračuna za topli obrok, piše AP koji u reportaži donosi i potresne fotografije.

Noću se okupljaju oko vatre koju zapale oko svojih šatora. Neki kažu da su njihove ruke postale plave od hladnoće i da više ne znaju šta da rade. Bh. vlasti su se izborile da prime migrante u zemlju koja se još uvijek oporavlja od brutalnog etničkog rata koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Dok su se jedni pomirili sa svojom sudbinom i prihvatili smještaj koji su im ponudile bh. vlasti, drugi i dalje nastoje preći granicu Hrvatske.