{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ANUBiH zabrinut sudbinom Vjetrenice

F
25.5.2007. u 11:51
0
0
ANUBiH zabrinut sudbinom Vjetrenice
0
ANUBiH zabrinut sudbinom Vjetrenice
Vijeće za zaštitu prirode HAZU-a podržalo je na svojoj jučerašnjoj sjednici zabrinutost Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) u vezi s ugroženošću špilje Vjetrenica najavom gradnje dubrovačkog odlagališta otpada na lokalitetu Badovinje rupe, stoji u priopćenju Speleološke udruge Vjetrenica.
"Hrvatska se treba dugoročno okrenuti ekološki prihvatljivom gospodarenju otpadom i u tome tražiti rješenje ugroženosti špilje Vjetrenice u Popovu polju u Bosni i Hercegovini. Hrvatska mora poštivati međunarodne konvencije o prekograničnim utjecajima na okoliš, ali to je i naš hrvatski problem jer zakoni i propisi nedovoljno rješavaju ova pitanja", kazao je organizator sastanka akademik Velimir Pravdić i napomenuo da Plan gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj ne nudi alternativu Badovinjim rupama.

Vjetrenica se nalazi na zapadnom rubu Popova polja u BiH, u izrazito okršenom kompleksu koji seže do Jadranskog mora i koji je najbogatije stanište podzemne faune u svijetu.

Vjetrenicu nastanjuje 199 vrsta organizama od kojih 91 isključivo prilagođena životu u podzemlju, među kojima je 37 opisanih upravo iz Vjetrenice. Ta je fauna iznimno podložna utjecajima i ugrožena je zbog ograničenih staništa koja se svakim danom smanjuju.

Zbog toga je ANUBiH izrazila zabrinutost za sudbinu Vjetrenice i zatražila mišljenje i podršku kolega iz HAZU-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: