{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Antunović: Svi objekti u Blagaju moraju biti prilagođeni urbanističkom planu

F
FENA
11.5.2017. u 14:28
14
13
Antunović: Svi objekti u Blagaju moraju biti prilagođeni urbanističkom planu
14
Antunović: Svi objekti u Blagaju moraju biti prilagođeni urbanističkom planu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak u Mostaru utvrdila je Nacrt regulacijskog plana historijskog gradskog područja Blagaj za razdoblje od deset godina i uputila ga Parlamentu FBiH na usvajanje.
"Sastavni dio ovog dokumenta je i plan upravljanja ovim područjem, koji bi trebao doprinijeti kvalitetnom upravljanju u smislu zaštite i unapređenja ukupne ambijentalne cjeline", izjavio je na konferenciji za novinare u Mostaru savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja Zdenko Antunović.

Napomenuo je kako je regulacijskim planom predviđena i sanacija i rekonstrukcija objekata koji ne spadaju u taj prostor i koji su rađeni bez bilo kakve prateće dokumentacije, odnosno njihovo prilagođavanje planskim opredijeljenima.

Budući da se historijsko jezgro Blagaja nalazi na listi ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine, cijelo područje zahtjeva aktivnu zaštitu i mjere intervencije.

Regulacijskim planom prvenstveno će se voditi računa o nacionalnim spomenicima koji se na tom području nalaze, i to Karađoz-begov hamam, Karađoz-begov most, mekteb Careve (Sultan Sulejmanove) džamije, mjesto i ostaci graditeljske cjeline Kolakovića kuće, graditeljska cjelina Pravoslavne crkve sv. Vasilija Ostroškog u Blagaju s pokretnim naslijeđem i djelimično prirodno-graditeljska cjelina stambenog kompleksa porodice Velagić.

Centar Blagaja, s poslovnim i stambeno-poslovnim objektima orijentiranim prema glavnoj ulici, ima prepoznatljive elemente orijentalnog i mediteranskog arhitektonskog oblikovanja, koji ga ističu u odnosu na ostale dijelove naselja.

Međutim, taj je dio izložen raznim utjecajima koji postupno razgrađuju njegov integritet i identitet. Na objektima se mogu uočiti razne reklame, materijali i boje koji nemaju puno veze s autentičnim orijentalno-mediteranskim karakteristikama starog Blagaja i zbog toga je jako važno, imajući u vidu propisane mjere zaštite, da ovom dijelu prostora bude vraćen prvobitni izgled.

Antunović je napomenuo kako je regulacijskim planom predviđeno i uređenje prometne infrastrukture te zaštita tog područja od bilo kakvih drugih negativnih utjecaja, a sve kako bi se taj prostor stavio u funkciju razvoja turizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: