Slučaj Dragičević
8

Antikoruptivni tim NSRS razmatra zakone o krivičnom postupku i javnim tužilaštvima po hitnom postupku

Piše: M. N.
Arhiv
Arhiv
Poslanički antikoruptivog tim (PAK) NSRS u četvrtak, 7. juna, održat će sjednicu na kojoj će razmatrati predložene zakone po hitnoj proceduri u vezi sa zaključcima anketnog odbora NRSR o slučaju stradanja Davida Dragičevića.

Sjednica se održava dva dana nakon što je Anketni odbor zaključio kako postoji osnov sumnje da je David ubijen, te da očekuju od Tužilaštva RS da se što hitnije odredi odgovarajućom tužilačkom odlukom.

U jednom od zaključaka, Anketni odbor predlaže NSRS da se po hitnoj proceduri donesu izmjene Zakona o krivičnom postupku RS i Zakona o javnim tužilaštvima RS kojim bi se omogućilo da oštećena strana može nastaviti krivično gonjenje u sudskom postupku da se utvrde mogućnosti tužilačke odgovornosti u vršenju službenih dužnosti, kao i da se u slučaju nestanka osobe odmah preuzimaju adekvatne istražne radnje.

Upravo će PAK sutra i razmatrati ove zakone, a potom će nakon sjednice održati konferenciju za novinare na kojoj će se obratiti predsjednik tima Adam Šukalo i drugi članovi.