{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Antihrvatska politika oba bosanskohercegovačka HDZ-a

S
5.8.2008. u 13:23
0
4
Antihrvatska politika oba bosanskohercegovačka HDZ-a
0
Antihrvatska politika oba bosanskohercegovačka HDZ-a
Povodom novih, sve učestalijih, zahtjeva Bože Ljubića da se u BiH formira treći entitet, Naša stranka upozorava javnost, a pogotovu Hrvate u BiH, da su takvi zahtjevi suštinski usmjereni protiv hrvatskih, ali ostalih nacionalnih interesa u našoj zemlji.
Oba bosanskohercegovačka HDZ-a svojom militantnom nacionalističkom politikom vode hrvatski narod u BiH ka demografskoj i svakoj drugoj katastrofi, o čemu svjedoče i puki statistički pokazatelji prema kojima je sve manje Hrvata u BiH. Zahtjevi za formiranjem trećeg entiteta znače potpuno žrtvovanje Hrvata izvan Hercegovine i njihovo svođenje u npr. Fojnici, Kreševu, Varešu, Kiseljaku, te kompletnoj Posavini, ali i na prostoru Republike Srpske u obespravljenu, marginaliziranu i diskriminiranu nacionalnu manjinu. Treći entitet, na drugoj strani, znači i nastavak politika rata, odonosno oživaljavanje poraženog tuđamnovskog modela rješavanja nacionalnog pitanja u BiH, smatraju u Našoj stranci.

Božo Ljubić i Dragan Čović ne uviđaju da suštinski interes hrvatskog naroda u BiH ne može biti sadržan u formiranju trećeg entiteta, već u korijenitoj institucionalnoj reformi zemlje, koja bi ostvarila punu zakonodavnu, političku, kulturnu, ekonomsku i svaku drugu ravnopravnost svih naroda, nacionalnih manjina, građanki i građana. Izloženi antihrvatskoj politici oba HDZ-a, Hrvati u BiH trebaju što prije u širokoj javnoj raspravi definirati osnovne nacionalne interese, postići konsenzus i kompromis o ustavnom uređenju zemlje sa druga dva konstituitivna naroda, ali i sa nacionalnim manjinama i građankama i građanima koji nisu nacionalno opredijeljeni. Institucionalna reforma zemlje usklađena sa međunarodnim poveljama o ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina, vratila bi bosanskohercegovačke Hrvate iz sadašnje pozicije političke marginaliziranosti u punu političku ravnopravnost, saopšteno je iz Naše stranke.

Naša stranka je uvjerena da je novu, hramoničnu, decentraliziranu Bosnu i Hercegovinu, kao složenu državu u kojoj će se ostvariti puna etnička, građanska i socijalna pravda moguće graditi zasnivanjem emancipatorskih etničkih politika u BiH, te njihovim civiliziranjem, ali i odlučnim odustajanjem od militantnog nacionalizama kao nastavka politika rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: