Naša stranka
0

Antihrvatska politika oba bosanskohercegovačka HDZ-a

Sarajevo-x.com
Povodom novih, sve učestalijih, zahtjeva Bože Ljubića da se u BiH formira treći entitet, Naša stranka upozorava javnost, a pogotovu Hrvate u BiH, da su takvi zahtjevi suštinski usmjereni protiv hrvatskih, ali ostalih nacionalnih interesa u našoj zemlji.

Oba bosanskohercegovačka HDZ-a svojom militantnom nacionalističkom politikom vode hrvatski narod u BiH ka demografskoj i svakoj drugoj katastrofi, o čemu svjedoče i puki statistički pokazatelji prema kojima je sve manje Hrvata u BiH. Zahtjevi za formiranjem trećeg entiteta znače potpuno žrtvovanje Hrvata izvan Hercegovine i njihovo svođenje u npr. Fojnici, Kreševu, Varešu, Kiseljaku, te kompletnoj Posavini, ali i na prostoru Republike Srpske u obespravljenu, marginaliziranu i diskriminiranu nacionalnu manjinu. Treći entitet, na drugoj strani, znači i nastavak politika rata, odonosno oživaljavanje poraženog tuđamnovskog modela rješavanja nacionalnog pitanja u BiH, smatraju u Našoj stranci.

Božo Ljubić i Dragan Čović ne uviđaju da suštinski interes hrvatskog naroda u BiH ne može biti sadržan u formiranju trećeg entiteta, već u korijenitoj institucionalnoj reformi zemlje, koja bi ostvarila punu zakonodavnu, političku, kulturnu, ekonomsku i svaku drugu ravnopravnost svih naroda, nacionalnih manjina, građanki i građana. Izloženi antihrvatskoj politici oba HDZ-a, Hrvati u BiH trebaju što prije u širokoj javnoj raspravi definirati osnovne nacionalne interese, postići konsenzus i kompromis o ustavnom uređenju zemlje sa druga dva konstituitivna naroda, ali i sa nacionalnim manjinama i građankama i građanima koji nisu nacionalno opredijeljeni. Institucionalna reforma zemlje usklađena sa međunarodnim poveljama o ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina, vratila bi bosanskohercegovačke Hrvate iz sadašnje pozicije političke marginaliziranosti u punu političku ravnopravnost, saopšteno je iz Naše stranke.

Naša stranka je uvjerena da je novu, hramoničnu, decentraliziranu Bosnu i Hercegovinu, kao složenu državu u kojoj će se ostvariti puna etnička, građanska i socijalna pravda moguće graditi zasnivanjem emancipatorskih etničkih politika u BiH, te njihovim civiliziranjem, ali i odlučnim odustajanjem od militantnog nacionalizama kao nastavka politika rata.