Odali počast borcima
29

Antifašisti u Spomen-parku Vraca: Želimo spomenik umrlima, a ne smrt spomenika

Piše: M. N.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, Historijski muzej BiH predstavio je prvu fazu izložbe "Šta nam Vraca pričaju o prošlosti Sarajeva" postavkom u Spomen-parku Vraca. Izložba će biti razvijana do 9. maja kada će dobiti konačni oblik.

Veliki broj antifašista, predstavnici Grada Sarajeva i Općine Novo Sarajevo okupili su se kod ovog historijskog spomenika kako bi odali počast svim poginulim antifašistima koji su dali život za slobodu Sarajeva. Na jednom od plakata navedeno je: "Želim spomenik umrlima, a ne smrt spomenika".

"Historijski muzej BiH već niz godina pokušava aktuelizirati i problematizirati ne samo stanje Spomen-parka Vraca već i drugih spomeničkih jedinica u našem glavnom gradu. Svaki dio Sarajeva priča određenu priču, svaki dio Sarajeva krije tragove prošlosti i zadatak Historijskog muzeja BiH je da te tragove prepoznaje i predstavlja našim građanima", kazala je Elma Hodžić, kustosica ovog muzeja.

Vijenac je položio Branko Guduraš, aktivista SUBNOR-a iz Sarajeva. Kazao je kako je spomenik simbol antifašističke borbe za slobodu, a njegovo trenutno stanje pokazatelj da tu slobodu nismo znali sačuvati te da je moramo iznova graditi.

"Spomenik je podignut jer su građani Sarajeva dali ogromne žrtve da bi se oslobodio od fašizma, najvećeg zla 20. vijeka. U ovom ratu 1992.-1995. došlo je do rušenja spomenika Vraca koji je bio obilježje i narodnim herojima i svim borcima koji su pali za grad Sarajevo. Narušen je, ali ta svjetlost će stalno trajati jer ne može se izbrisati ono što su dali drugovi borci, a to su životi za slobodu", rekao je Guduraš.

Među prisutnima je bio i antifašista iz Crne Gore Svetozar Pejović koji redovno dolazi u BiH na bitne datume borbi partizana.

"Uvijek se nađemo svi na nekadašnjim stratištima narodnooslobodilačkog rata, imamo zajedničke ciljeve i računam da ćemo i dalje nastaviti da se družimo. Prošli put je spomenik bio u gorem stanju. Ostavlja tugu i žalost za onim što je nekada bio i predstavljao. U Crnoj Gori se vodi računa o spomenicima, angažujemo mlade da posjete i sačuvaju tradiciju sjećanja na žrtve i događaje za vrijeme narodnooslobodilačkog rata", rekao je Pejović.

Ispred spomenika položeni su vijenci te je minutom šutnje odata počast svim ljudima čija su imena uklesana u zidove spomenika s porukom da se spomenik treba obnoviti te ovakvi događaji čuvati od zaborava.