Vratnik
132

Antifašisti obilježili velike godišnjice Sarajeva: Ovo je za nas sudbonosan dan

Piše: I. Č.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Polaganjem cvijeća i drugim prigodama obilježeno je danas oslobođenje Sarajeva od fašizma, ali i 25. godišnjica najduže opsade u historiji jednog grada nakon Drugog svjetskog rata.

Na današnji dan 1945. godine prve borbene jedinice 16. muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade preko Vratnika su ušle u Sarajevo i uz pomoć drugih brigada oslobodile grad od njemačke okupacije i kolaboracionista Nezavisne Države Hrvatske.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić kazao je da su se danas na Vratniku okupili da obilježe sudbonosni dan za grad Sarajevo.

"Danas smo ovdje da obilježimo oslobođenje Sarajeva. Šesti april je sudbonosan za ovaj grad. Prije 25 godina smo doživjeli agresiju, prije 72 godine smo doživjeli oslobođenje, a prije 76 godina smo doživjeli brutalno bombardovanje na današnji dan, kad su fašističke snage ušle u Sarajevo i okupirale ga. Na ovom smo mjestu gdje su partizanske jedinice u noći sa 5. na 6. april ušle i počele oslobađanje Sarajeva, da bi ujutro 6. aprila grad praktično bio slobodan", kazao je Gavrić.

Prema njegovim riječima, taj dan je Sarajevo reklo "ne" fašizmu i "ne" nacizmu.

"Već više od 70 godina dolazimo ovdje da ovo obilježimo. Nadam se da ćemo još 100 godina obilježavati ovaj datum, uprkos svima koji žele podijeljeno Sarajevo i koji žele ideju fašizma i nacizma staviti u ovaj grad. To je nemoguće", poručio je Gavrić.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Stari Grad Mirsad Hajdar kazao je da su se okupili da proslave 72. godišnjicu oslobođenja Sarajeva.

"Kroz ovu kapiju su 5. aprila, naveče u 17 sati, prošle prve jedinice 16. muslimanske brigade, da bi Sarajevo oslobodile 6. aprila u ranim jutarnjim satima. Ovo je za nas zaista veliki događaj. Mi vidimo da fašizam još nije umro, on i dalje postoji. Mi antifašisti se borimo da ugasimo taj fašizam koliko je moguće", kazao je Hajdar.