Povodom 9. maja
4.6k

Antifašisti marširali Sarajevom, mahali zastavama i pjevali "Druže Tito, mi ti se kunemo"

Piše: M. N.
Predstavnici udruženja antifašista iz raznih bh. gradova okupili su se danas kod Sebilja u Sarajevu odakle su započeli Marš antifašista gradom, a povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Antifašisti su prošli starim dijelom grada, zadržali se kod Vječne vatre i odali počast svim palim partizanima i građanima te se nastavili kretati Titovom ulicom.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Pjevaju "Druže Tito, mi ti se kunemo" i druge partizanske pjesme, mašu zastavama BiH i bivšom jugoslavenskom zastavom. Također, nose Titove fotografije. Saobraćaj je u ovom dijelu grada zatvoren od okončanja marša.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Građani Sarajeva ih pozdravljaju osmijehom, a najmlađi su im se posebno obradovali zbog šarenih boja i zastava. Organizatori Marša antifašista su SDP, Naša stranka i SABNOR KS.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Na prostorima BiH i bivše države pokušavaju preokrenuti historiju pa se ljudi koji su bili na strani fašizma pokušavaju prikazati kao patriote. Zna se u historiji ko je bio taj koji je vodio borbu i bio na pravoj strani. Oni koji se ne odnose na pravi način prema historiji ne mogu očekivati da imaju budućnost", rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Antifašisti odaju počast ubijenoj djeci Sarajeva, položit će vijence i cvijeće kod biste Josipa Broza Tita u Kampusu te se družiti.

"Tradicionalnim Maršom antifašista šaljemo snažnu poruku o njegovanju civilizacijskih vrijednosti i slavljenju dostignuća antifašističke borbe, na čijim temeljima je nastala nezavisna Bosna i Hercegovina, domovina svih njenih građana", kazali su organizatori.