{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Antifašisti iz BiH i regiona položili cvijeće kod Vječne vatre

F
23.1.2015. u 18:51
589
132
Antifašisti iz BiH i regiona položili cvijeće kod Vječne vatre
589
Antifašisti iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine položili su cvijeće večeras ispred Vječne vatre u Sarajevu povodom obilježavanja godišnjice "Igmanskog marša".
Predsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Kantonu Sarajevo (SUBNOR) Ibrahim Čomić kazao je za Fenu da je ovo mali znak poštovanja prema onima koji su oslobodili ovaj grad.

Također je dodao da će večeras sa delegacijom iz Makarske potpisati Povelju o saradnji dodajući da će program nastaviti sutrašnjim maršom na Igman.

Predsjednik SUBNOR-a Podgorica Boro Banović kazao je za Fenu da su Crnogorci jako ponosni jer su prvi i drugi bataljon Prve proleterske brigade koja je prva prešla Igman činili Crnogorci.

"U isto vrijeme smo i tužni, jer je mnogo ljudi stradalo. To je najteža epopeja naše borbe", prisjetio se.

Igmanski marš je jedna od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodnooslobodilačke borbe i jedinstvena operacija te vrste u svijetu.

Krajem januara 1942. godine, Prva proleterska brigada bila je opkoljena na Romaniji, a štab je donio odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Trebalo je proći pored Sarajeva, preko Igmana, prema oslobođenoj Foči.

Igmanski marš je izveden u noći između 27. i 28. januara, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći. Taj marš je postao legenda, a četrdeset teško promrzlih boraca prebačeno je na liječenje u Foču, gdje su podnijeli nadljudske bolove amputiranja promrzlih dijelova tijela bez narkoze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: