BiH
0

Antifašisti insistiraju na pitanju tretmana perioda 1941.-1945. u školskim udžbenicima

FENA
Savez društava Josip Broz Tito u BiH istrajat će na pitanju tretmana perioda 1941./1945. u školskim udžbenicima, jer je u većini udžbenika historijska istina zanemarena i krivo predstavljena.

Ovo je danas na sjednici Programskog savjeta rekao predsjednik Saveza Raif Dizdarević, naglasivši da je u nekim udžbenicima više fašističkog nego antifašističkog te da će Savez formirati kompetentnu grupu koja će dati potpunu predstavu o tome kako bi se o svemu mogla obavijestiti nadležna ministarstva.

Programski savjet se sastao danas u Sarajevu da bi se posvetio izradi programa djelovanja u 2007. godini.

Dizdarević je najavio mogućnost održavanja raznih tematskih okruglih stolova, a jedan od prijedloga je održavanje međunarodnog skupa u Sarajevu o temi "Fašizam i antifašizam u Evropi".

Ukazano je na sporost u transformaciji Saveza boraca u Savez antifašista, a Dizdarević ne vidi da BiH ima budućnost bez organiziranog antifašizma.

Savez društava planira da završi rad na izdavanju zbornika radova prezentiranih na prošlogodišnjem regionalnom naučnom skupu "Tito i BiH", te izdavanje brošure "Ko je Josip Broz", koja bi na popularan način trebalo da prezentira osnovne informacije o bivšem lideru jugoslavenske države i Komunističke partije.

Jedna od aktivnosti bit će i obilježavanje 60. godišnjice izgradnje pruge Šamac-Sarajevo, a na sjednici se čulo da bi "Tito sa onakvom omladinom izgradio koridor V-C za tri godine, i to s lopatama".

Dizdarević je, također, najavio otvaranje dijaloga sa širom javnošću putem web stranice te natječaje za učenike osnovnih i srednjih škola kako bi se i mlada generacija zainteresirala za period antifašističke borbe.

Titova unuka Svetlana Broz je podržala ideju stvaranja fondacije koja bi nosila Titovo ime i koja bi stipendirala mlade ljude. Budući da se ne može očekivati značajno finansiranje ovakve fondacije, ona smatra da se prihodi od prodaje suvenira s Titovim likom i imenom daju za jednu takvu fondaciju.

Sjećanjem se brani antifašizam od zaborava, rekao je Bogić Bogićević, ali je naglasio da akcent ne treba stavljati na prošlost nego na sadašnjost zbog kliconoša novog fašizma i konflikata.

On smatra da neke od tema kojima se treba baviti Savez udruženja Josip Broz Tito trebaju biti falsificiranje historije i diskriminacija u BiH. Posebno je istaknuo apartheid u školama pod nazivom "dvije škole pod istim krovom", koji priprema djecu za nove konflikte, a ne za zajednički život.

Šahbaz Džihanović je rekao da je danas u BiH opasno štititi tekovine antifašizma i uopće razmišljati o tome da treba graditi normalnu BiH.

I on smatra da je najveća opasnost školski sistem, te je podržao ideju da se stvori fondacija, jer je mlade najbolje privlačiti kroz konkretnu pomoć.

Budući da će u uredu predsjednika Federacije BiH provesti vjerovatno još samo nekoliko dana, Džihanović je predložio da se iz ureda na sigurno prebaci Titova bista, kako "ne bi završila na smetljištu".

  • Ovdje postoji sistem koji uništava onakvu BiH za kakvu se mi borimo, poručio je Džihanović.

Plan rada za 2007. godinu, uključujući ideje s današnjeg sastanka, bit će predložen Skupštini Saveza društava Josip Broz Tito koja će biti održana uskoro.