Dan oslobođenja
943

Antifašisti Hercegovine: Vratimo Stocu i našoj državi slobodu, život bez ovih koji vladaju

Piše: R. D.
(Foto: Facebook)
U organizaciji brojih udruženja antifašista i boraca NOR-a danas je u Stocu obilježen 25. oktobar, dan oslobođenja ovog hercegovačkog grada. Istaknuta je potreba očuvanja temeljnih vrijednosti antifašističke borbe, posebno u današnjem vremenu opterećenom izvrtanju teza i izazovima koji su slični onima u Drugom svjetskom ratu.

Osim brojnih predsjednika udruženja, prisutnom mnoštvo obratio se i Mujo Salčin, jedini živući borac koji je učestvovao u bitkama za oslobođenje Stoca te daleke 1944. godine.

Sejo Đulić, predsjednik SABNOR-a Mostar na početku svog obraćanja zapitao se da li smo mi danas slobodni, ovdje u Stocu i bilo gdje drugo u našoj zemlji.

"Da li je fašizam pobijeđen ili nam se prodaju zamijenjene teze te se ustaše, četnici i ostali izdajnici predstavljaju kao branioci ove zemlje. Mi danas sjećamo se tog 25. oktobra 1944. i ponosni stojimo u Stocu. Gdje je istina, da li smo dovoljno glasni i hrabri te da li imamo dovoljno moći da se suprostavimo nemani koja i danas oko nas igra kolo smrti", zapitao se Đulić na početku svog obraćanja.

Đulić je kazao kako sa 1941. godinom u današnjim našim školama sve staje te onda na scenu stupaju fašisti, neofašisti i stranke koje zastupaju te ideje nastavljaju da pričaju svoje priče i laži trujući generacije koje dolaze

"U Mostaru, a nije to drugačije ni u Stocu, želi se antifašistima oteti antifašizam. Ovdje je nekad bio veleljepni spomenik oslobodiocima Stoca, a danas tu nisu ni temelji. Moramo sve učiniti da ponovo zablista onaj veliki spomenik. I ne samo u Stocu, nego i širom naše zemlje", poručio je Đulić.

Kazano je kako današnje generacije antifašista moraju imati onu hrabrost koju su imali partizani u Drugom svjetskom ratu.

"Mi danas, ovih dana i mjeseci odlučujemo hoće li nas biti uistinu, jer s ovima na vlasti, nas nema. Nema ni gradova, ni općina, ima smrti. Naša odluka je odluka za život i donesimo je hrabro. Šta je jedan život, spram onoga šta možemo dati za mlade. Ohrabrimo i njih da budu s nama u stroju, a ima ih svaki dan više, ali malo koliko nam treba", kazao je dalje Đulić.

Đulić je kazao i kako svi normalni ljudi kažu da danas Stolac izgleda ljepše i normalnije nego bilo koji drugi dan i godini.

"Vratimo Stocu ovo lijepo lice ljubavi, slobode i antifašizma i u ostalim danima u godini. U cijeloj državi pričamo mi iste priče, Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, na svakom pedlju ove države. Donesimo hrabre odluke da idemo u borbu za slobodnu i antifašističku Bosnu i Hercegovinu, bez ovih koji misle da vladaju nama", zaključio je Đulić svoje obrađanje.

Cijeli događaj protekao je bez incidenata, a prisustvovalo je više stotina antifašista iz svih dijelova naše zemlje i susjednih država.