Sud BiH
0

Anti Tomasu jednomjesečni pritvor

FENA
Sud BiH donio je 8. augusta rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor Anti Tomasu, koji je osumnjičen za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašten promet opojnih droga i nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 6. septembra 2008. godine, saopćeno je danas iz Suda BiH.

U prijedlogu za određivanje pritvora navodi se da je osumnjičeni Tomas kao pripadnik zločinačke organizacije od njemu poznatih osoba iz inostranstva pribavio i radi prodaje držao veću količinu opojne droge heroin. Osumnjičeni je navodno u dva navrata prodao količinu od oko šest kg opojne droge-heroin njemu poznatoj osobi.

Sud je, nakon razmatranja prijedloga, utvrdio da postoji osnovana sumnja da je Tomas počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Osim toga, Sud je odredio pritvor cijeneći da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog te da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati tok krivičnog postupka utjecajem na svjedoke i saučesnike.

Sud BiH je osumnjičenom Tomasu odredio pritvor smatrajući da bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom za narušavanje javnog reda.