BiH
0

Ante Jelavić pušten iz pritvora uz kauciju od 500.000 KM

NINA
Jelavićevi advokati Nika Pinter i Dragan Barbarić
Jelavićevi advokati Nika Pinter i Dragan Barbarić
Ante Jelavić pušten je danas iz pritvora uz kauciju od 500.000 maraka, te su Sudu predani svi njegovi lični dokumenti i putne isprave iz Republike Hrvatske i BiH.

Odlukom Suda BiH, Ante Jelavić, optužen u slučaju "Hercegovačka banka", po puštanju iz pritvora mora živjeti u Mostaru te se svakog dana dva puta mora javljati policijskoj stanici u tom gradu.

Također, u istoj odluci je navedeno da u razdoblju od 21 sat do 5 sati ujutro Jelaviću je određen kućni pritvor.

"Ove mjere ostaju na snazi do kraja suđenja u slučaju 'Hercegovačka banka', ukoliko ih se optuženi bude pridržavao", kazao je predsjedavajući sudskog vijeća Malcolm Simmons.

Tužilac McNair nije imao prigovora na puštanje optuženog, a novinarima je nakon donošenja sudske odluke kazao da je zadovoljan jer bi Jelavić svakako izašao iz zatvora 20. maja, tj. nakon isteka zakonskog roka od godine dana od dana potvrđivanje optužnice.

"Žalbeno vijeće u slučaju 'Hrvatska samouprava' je vratilo Sudu BiH žalbu na ponovno odlučivanje o pritvaranju Jelavića", kazao je McNair, dodajući da bi se ishod te žalbe mogao znati do 17. maja za kad je zakazano suđenje Jelaviću po predmetu "Hrvatska samouprava".

Budući da je odbrana Jelavića u slučaju "Hercegovačka banka" prvo ponudila 100.000 maraka kao kauciju, a danas je uplatila 500.000 maraka Sudu BiH, McNair je kazao da je zadovoljan svotom novca jer bi 20. maja optuženi svakako izašao bez ikakve kaucije.