BiH
0

Antarktiku prijeti ekološka katastrofa

FENA
Japanski kitolovac koji je zahvatila vatra mogao bi izazvati ekološku katastrofu jer se našao u blizini jednog od najvećih terena za mriješćenje pingvina na svijetu na obali Antarktika, upozorili su zvaničnici u četvrtak.

Novozelandski ministar za zaštitu okoliša Chris Carter, čija zemlja pruža pomoć brodu u nesreći, izjavio je da je kitolovac prevozio oko 60 tona teške nafte i 95 tona lož-ulja i da je počeo upumpavati vodu na palubu kako bi se borio protiv vatre.

"To je ozbiljna situacija. Brod je teško oštećen i pun je otrovne nafte", izjavio je Carter za Nacionalni radio.

Nafta se nije izlila iz broda i nije bilo nikakve trenutne opasnosti od potonuća, saopćili su zvaničnici.

Većina od 148 članova posade 8.000 tona teškog broda Nisshin Maru evakuirana je u četvrtak na tri broda iz japanske flote kitolovaca u tom području, saopćio je Hideki Moronuki, zvaničnik Japanske ribarske agencije. Jedan član posade je nestao.

Nisshin Maru uputio je poziv za pomoć u četvrtak ujutro nakon što je vatra izbila, kazao je Steve Corbett, glasnogovornik Pomorstva Novog Zelanda.

Članovi posade nastojali su ograditi područje koje je zahvatila vatra - očigledno odjel za preradu unutar broda, kako bi spriječili njeno širenje, kazao je Moronuki.

Do četvrtka navečer napori na suzbijanju požara bili su onemogućeni zbog gustog dima, kazao je Corbett. On je ranije izjavio kako su zvaničnici bili uvjereni da se vatra neće proširtiti i da brod neće potonuti.

Carter je izjavio kako je sigurnost posade Nisshin Marua vrhnuski prioritet, ali je primijetio da je briod udaljen samo oko 200 km od antarktičkog rta Adare, jednog od najvećih mrijestilišta pingvina sa oko 250.000 parova, saopćio je izvršni direktor Anatrktica New Zealand Lou Sanson.

"To je daleko od obale, ali strujanja imaju svoje tokove. Veoma smo zabrinuti šta bi se moglo desiti", izjavio je Sanson za Associated Press.