BiH
438

Anonymousi nisu upali u bazu podataka koju za nadležne organe održava IDDEEA

Klix.ba
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) odbacuje navode koje su prenijeli mediji u BiH i regionu, a tiču se upada u bazu podataka koju za nadležne organe održava IDDEEA, navodi se u saopćenju ove agencije.

"Fotografije aplikacija za pretragu po bazi civilnog registra i putnih isprava koje su objavljene nisu aplikacije koje su u nadležnosti IDDEEA-e. Fotografije prikazuju aplikaciju koja se više ne koristi, a u prilogu tome ide i činjenica da su slične fotografije objavljivane i prije nekoliko godina. Uvidom u fotografije koje su danas objavljene i analize logova pretpostavljamo da se radi o istim fotografijama sa aplikacije koja više nije u funkciji", navodi se u saopćenju.

Iz IDDEEA-e pojašnjavaju da svaki službenik institucije koja ima pristup podacima ili obrađuje lične podatke prvo se ovlasti da vrši upravne postupke ili pristupa podacima.

"Sistem bilježi svaku aktivnost koju taj službenik izvrši bilo da se radi o pristupu podacima ili samoj obradi podataka. Ukoliko lice koje je ovlašteno da zakonito provodi postupke izvrši zloupotrebe, ne može se govoriti o tehničkom problemu sistema. Sistem bilježi sve logove i na osnovu toga se tačno može utvrditi koja je institucija, odnosno službenik i kada pristupao podacima", kaže se u saopćenju. U sistem koji održava IDDEEA uvezano je 835 lokacija (ministarstva unutrašnjih poslova, matični uredi, pravosudne institucije, institucije za provođenje zakona, centralna i izborne općinske komisije, diplomatsko-konzularna predstavništva...) Zaštite na sistemu IDDEEA-e su u skladu sa standardima Evropske unije, a dodatna unapređenja i usklađivanja sa aktuelnim standardima se vrše kontinuirano", napominju iz IDDEEA-e.

Svi tehnički mehanizmi koji se preporučuju UN i Evropskim konvencijama za zaštitu podataka prilikom elektronske obrade podataka obuhvaćeni su postojećim sistemom.

"Tehnička rješenja po pitanju zaštite podataka su takva da se formira jedan zatvoren sistem koji ne izlazi na javne komunikacione puteve, pogotovo za lokacije u BiH. IDDEEA institucionalno i organizaciono formira resurse koji su u stanju da se nose sa izazovima vezanim za pokušaje nelegalnog pristupa sistemima i koriste se tehnike zaštite koje su u skladu sa posljednjim tehnološkim rješenjima", kaže se na kraju saopćenja.