BiH
0

Annan pozvao SAD na zatvaranje Guantanama

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je u četvrtak kako bi Sjedinjene Države trebale zatvoriti pritvor za osumnjičene za terorizam u Guantanamu što je moguće prije, podržavajući ključne zaključke nezavisne komisije koju je imenovao UN.

Portparol Bijele kuće Scott McClellann odbacio je pozive za gašenjem zatvora, rekavši kako se vojska humano odnosi prema svim zatočenicima i da su to "opasni teroristi."

U izvještaju komisije objavljenom u četvrtak u Ženevi navodi se kako Sjedinjene Države moraju zatvoriti ovaj objekt "bez dodatnih odgađanja" jer je to praktično logor za mučenje gdje je zatvorenicima uskraćen pristup pravosudnim institucijama".

Annan je izjavio novinarima kako se on ne slaže sa svime u izvještaju, ali da je "osnovna premisa da moramo biti pažljivi u balansiranju između efikasne akcije protiv terorizma i pojedinačnih sloboda, po mom mišljenju validna".

Kazao je kako podržava protivljenje komisije tome što se ljudi drže u zatočeništvu "beskonačno" a da nisu optuženi pred sudom. "To je nešto što je zajedničko za svaki pravni sistem", kazao je.

"Mislim da će oni morati ranije ili kasnije zatvoriti Guantanamo i mislim da je na vladi da o tome odluči i nadajmo se što skorije", izjavio je Annan novinarima.