BiH
0

Anketna akcija "U novoj godini želim" na ulicama 35 gradova

FENA
Projekt "U novoj godini želim" je ulična akcija anketnog karaktera i bit će održana danas u 12 sati u 35 gradova i općina u Bosni i Hercegovini, na gradskim trgovima, u omladinskim centrima i prostorijama lokalnih zajednica.
Projekt realizuje IPS inicijativa, koju čini više od 20 organizacija iz Bosne i Hercegovine. Cilj projekta je definisanje želja mladih osoba u Bosni i Hercegovini, a akteri su i slučajni prolaznici, posebno mlade osobe.

Volonteri će na gradskim trgovima u svakom gradu postaviti info pult sa kutijom, zaustavljajući prolaznike i napominjući da je uskoro nova godina, te ih zamoliti da ono što žele u novoj godini, napišu u jednoj rečenici i ubace papir sa željom u kutiju, i tako će formirati sliku o spektru želja mladih osoba u Bosni i Hercegovini.

Svrha projekta je da kasnije, analizom želja, volonteri definišu pojmove/želje koji su najčešće pisani, a zatim tu listu želja proslijede državnim institucijama i organima, organima vlasti entiteta i lokalnih samouprava, kao ujedinjena građanska inicijativa (uime mladih BiH), te da poduzmu niz kreativnih aktivnosti u cilju promovisanja tih želja u gradovima BiH i kreiraju zahtjeve ka lokalnim zajednicama u skladu sa rezultatima i potraživanjima/prioritetima omladine.

Projekt, kroz angažman mladih volontera, promoviše veću brigu i akciju u vezi sa željama, problemima i potrebama mladih, i tako šalje poruku čitavoj državi, saopćio je Tim Volonterskog centra Brčko.