Posjetio Potočare
56

Anis Krivić: Ne smijemo prihvatiti priču da je prodaja glasova sudbina Srebrenice

Klix.ba
Krivić i Suljagić obišli Memorijalni centar u Potočarima
Krivić i Suljagić obišli Memorijalni centar u Potočarima
Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Anis Krivić posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica.

Krivić je zajedno s direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem i kustosom Azirom Osmanovićem obišao najvažnije lokacije i istakao kako je potrebno razgovarati o važnosti istraživačkog rada o zločinima.

"Danas sam posjetio ove lokacije te sam imao priliku s direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem i kustosom Azirom Osmanovićem razgovarati o važnosti istraživačkog rada o zločinima koji su počinjeni prije jula 1995. godine, koji se nerijetko čak i preskaču u priču o Srebrenici. Ministarstvo je podržalo projekt 'Ubijeni prije pada Srebrenice' koji nije samo istraživanje o imenima i brojevima, već o ljudskim sudbinama i okolnostima počinjenih zločina" istakao je Krivić.

On je ovom prilikom istakao i važnost odnosa institucija sistema, posebno obrazovanja, prema Srebrenici.

"Utvrđivanje činjenica o svim nevinim žrtvama genocida i drugih ratnih zločina temeljna su pretpostavka budućeg dijaloga u našoj zemlji. Danas nam se to čini tako dalekim i nepojmljivim, ali dolazi vrijeme kada će se depolitizirati ova priča. Tu će obrazovni sistem činiti ključnu ulogu. Kako imenujemo neke stvari, kako se određujemo prema pojmu odgovornosti, zločincu, žrtvi, na koji način u cijelom tom procesu sprečavamo širenje mržnje, a ohrabrujemo učenje, saznavanje i istraživanje, odredit će i ocjenu historije kakvu smo mi ulogu imali kao ljudi koji su u jednom trenutku bili odgovorni za taj posao učenja novih generacija o Srebrenici", dodaje Krivić.

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo istakao je kako ne treba prihvatiti priču da je sudbina Srebrenice trgovanje glasovima i izdaja.

"Ako prihvatimo da je sudbina Srebrenice prodaja za sitan šićar, trgovanje glasovima, podmetanja i izdaje, onda prihvatamo da je to ono što čeka i cijelu zemlju. Zato je važno poručiti da mi nikada odustati nećemo, Srebrenica je naša odgovornost, mjesto kojem se vraćamo. Želim da vjerujem da sam na tom putu, u ovom periodu rada kroz Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, dao maksimum svog doprinosa i da ću se ovdje uvijek moći vratiti čistog obraza", zaključio je Krivić.