BiH
5

Anil Polat: U Sarajevu sam imao najtopliju dobrodošlicu koje se sjećam

Klix.ba
Anil Polat
Anil Polat
Sarajevo je krajem marta prošle godine pobijedilo u izboru stranice Foxnomad.com kao najisplativija turistička destinacija.

Grad na Miljacki je do laskave titule došao zahvaljujući 9.402 glasa čitatelja navedene stranice iz cijelog svijeta. Iza glavnog grada BiH ostali su portugalski Guimaraes, talijanski Rim i Vernazza, španska Sevilla te turski Izmir i Fethiye.

Vlasnik stranice i avanturista Anil Polat boravio je u Sarajevu, gdje su ga, kako je napisao u svom tekstu, dočekali kao kod kuće, a ne kao turistu i svjetskog putnika. Na početku svog teksta opisuje Sarajevske ruže i ožiljke rata nakon 1.425 dana opsade, jedne od najdužih u historiji modernog ratovanja.

"Rat u Bosni stvorio je jednu čitavu generaciju djece koja su propustila priliku za obrazovanje, jer je nemoguće bilo ići u školu pod snajperskom vatrom i granatiranjem. Kroz Tunel spasa, koji je povezivao grad i aerodrom, unosili su se lijekovi i hrana", piše Polat. Ipak, dodaje autor, ono što je podijeljeno u ratu ponovo je spojeno u modernom Sarajevu.

"Sada se na rat gleda kroz retrovizor (grad je siguran ukoliko ste se pitali) i turisti koji idu prema Sarajevu imaju se čemu radovati. Prije svega, nije skup. Magazin Businessweek svrstao ga je na 19. mjesto najjeftinijih gradova za življenje. Ukoliko želite iznajmiti superluksuzni stan sa dvije spavaće sobe to će vas koštati 699 eura mjesečno. Ukoliko pak ostajete nekoliko noći, jednokrevetnu sobu u jednom od komfornih hostela platit ćete 20 eura", piše Polat.

Baščaršija kroz objektiv Anila Polata
Baščaršija kroz objektiv Anila Polata

Sva vrijedna gradska obilježja, piše autor, mogu se obići pješice. Od Alifakovca, preko groblja starog nekoliko stotina godina, do mjesta gdje je ubijen Franz Ferdinand i Ajfelovog mosta.

"Nakon cjelodnevne šetnje, vrijeme je za vraćanje kalorija. Pojedite burek ili ćevape. Nakon toga, napijte se vode sa Sebilja na Baščaršiji, kako biste se ponovo vratili u ovaj grad", navodi Polat između ostalog u svom tekstu.

"U Sarajevu sam imao najtopliju dobrodošlicu koje se sjećam. Mnogi Bosanci ostavili su se svog posla kako bi neko vrijeme proveli sa mnom. Zahvalili su mi što sam Sarajevo uvrstio u takmičenje za najisplativiju turističku destinaciju. Ali, bit ću iskren, Bosanci su ti koji zaslužuju moju zahvalnost za dobrodošlicu u grad u kojem bih bez problema mogao živjeti. Tamo su me dočekali kao da sam cijeli život proveo u Sarajevu", napisao je na kraju svog teksta vlasnik stranice Foxnomad.com i avanturista Anil Polat.