Videoporuka
1.9k

Angelina Jolie: Srebrenica se nikada ne smije zaboraviti

Klix.ba
Dvadeset druga godišnjica genocida u Srebrenici večeras je obilježena i u Londonu, u organizaciji britanske fondacije Remembering Srebrenica. Prisutnima se videoporukom obratila i slavna glumica i rediteljica Angelina Jolie koja je ranije posjetile Memorijalni centar u Potočarima.

"Uz njih smo. Nikada ne smijemo zaboraviti", kazala je holivudska glumica prisutnima. Posebno je naglasila potrebu za borbom protiv mržnje i netrpeljivosti.

"Gdje god da se mržnja ne osporava, nasilje je udaljeno samo nekoliko koraka", naglasila je ona. Svako ko je posjetio BiH zna da su Bosanci tolerantni i humani ljudi, topli i otvorenog srca, sa divnim smislom za humor. Osim toga, oni su jaki, izuzetno otporni ljudi koji su izdržali genocid i etničko čišćenja i ostali nepokorenog duha, a sve ostalo oko njih u ruševinama. Bosanci se ne žale. Oni su skromni ljudi. Oni ne traže poseban tretman ili pažnju", kazala je glumica.

Dodala je da majke Srebrenice govore drugačiju priču jer još uvijek čekaju da ukopaju svoje najmilije.

"Svake godine, brojne žrtve čekaju na identifikaciju. Danas, na godišnjicu genocida, postoje još uvijek svježi grobovi na mezarju u Potočarima. Kad pomislim na Srebrenicu zamišljam zelene brežuljke i široku dolinu. Moj um se okreće ka Sarajevu, kafićima i kamenim ulicama starog grada, s katedralom, minaretima i sinagogom. Još uvijek je teško vjerovati da se genocid mogao dogoditi na evropskom tlu, nekoliko sati udaljenosti od evropskih prijestolnica, tokom našeg života. Pouka je da će se nasilje u različitim oblicima ubrzo pojaviti ukoliko se mržnja, netrpeljivost i agresija ne spriječe. I nažalost, nijedna od tih stvari ne pripadaju prošlosti. One su duboko ukorijenjene u ljudskoj prirodi. Oni su u suprotnosti od svega što nam je drago u demokratskim društvima", poručila je Jolie.

Istakla je da svijet mora biti na oprezu kad god netolerancija počne bujati u glavama jer to svi dugujemo žrtvama i njihovim porodicama.