{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Angelina Jolie samit o okončanju seksualnog nasilja posvetila silovanoj ženi iz BiH

A
11.6.2014. u 17:57
290
14
Angelina Jolie samit o okončanju seksualnog nasilja posvetila silovanoj ženi iz BiH
290
Angelina Jolie samit o okončanju seksualnog nasilja posvetila silovanoj ženi iz BiH
Foto: Anadolija
Holivudska glumica Angelina Jolie je prije samog dolaska na četvorodnevni Globalni samit posvećen okončanju seksualnog nasilja u konfliktima izjavila kako ovaj događaj želi "posvetiti napuštenoj žrtvi silovanja u Bosni koja je vidjela svoga napadača kako slobodno hoda".
Ona je pritom kazala kako sa samita treba biti poslata poruka da se žrtve silovanja ne trebaju stidjeti nego da se napadač treba stidjeti svoga čina.

Poznata glumica je ispričala kako je prilikom posjete BiH zajedno sa britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom ove godine upoznala ženu koja im je ispričala da je bila žrtva silovanja i da se stidjela da to kaže svome djetetu.

Jolie je naglasila kako je bila utučena iskustvom te žene koja je ispričala kako je svojim očima kasnije vidjela muškarca kako slobodno hoda ulicom.

"Ta žena iz BiH je osjećala da nema pravde za zločin koji joj je nanesen. Vidjevši čovjeka koji ju je silovao na slobodi, osjetila se usamljenom. Prilikom dolaska na ovaj skup, pomislila sam šta će ta žena u Bosni misliti o ovom samitu? Ovaj događaj posvećujem njoj", rekla je Jolie.

Inače, Jolie, koja je i specijalna izaslanica UNHCR-a i britanski ministar vanjskih poslova Hague ove sedmice su u Londonu domaćini globalnog samita posvećenog okončanju seksualnog nasilja u konfliktima.

Očekuje se da će nakon samitu biti objavljen je prvi Međunarodni protokol o dokumentiranju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: