OHR
0

Angažiranje ekipe koja će raditi popis državne imovine

FENA
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR-ov tehnički popis državne imovine vršit će ekipa sastavljena od međunarodnog ali i domaćeg osoblja, a finansirat će je Vijeće za implementaciju mira (PIC), potvrđeno je danas Feni u OHR-u.

Glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić pojasnio je kako je u toku angažiranje ove ekipe ljudi koja će raditi na prikupljanju potrebnih informacija.

Riječ je o jednom transparentnom tehničkom procesu u kojem će biti prikupljane informacije koje bi svakako trebalo da budu dostupne javnosti, rekao je Milišić.

U OHR-u navode kako će trajanje procesa popisivanja imovine ovisiti o brzini kojom zemljišno-knjižni i katastarski uredi mogu dostaviti podatke.

  • Očekujemo da je popis moguće završiti do novembarskog zasjedanja PIC-a, ali dio toga ovisi i o brzini kojom zemljišno-knjižni i katastarski uredi mogu odgovoriti na zahtjeve - ustvrdio je Milišić.

Navodi da će, nakon što budu prikupljeni svi podaci, biti sačinjen izvještaj koji će biti proslijeđen Vijeću ministara BiH i entitetskim premijerima.

Kako naglašavaju u OHR-u, tada je na političarima, a ne na OHR-u, da odluče kako dalje raspolagati ovom imovinom.

Komentirajući negodovanja iz RS-a na odluku OHR-a da provede tehnički popis državne imovine, glasnogovornik Milišić kaže kako u OHR-u "ne vide razlog da bi iko trebao biti zabrinut zbog jednog transparetnog i tehničkog procesa kao što je ovaj".

Visoki predstavnik Valentin Inzko donio je jučer odluku da OHR izvrši tehnički popis državne imovine koji će obuhvatiti one nekretnine nad kojim? je bivša socijalistička BiH 31. decembra 1991. godine imala pravo raspolaganja, te imovine koju je BiH dobila sukcesijom. Svoju odluku Inzko temelji na odluci Vijeća ministara iz aprila ove godine, te na tome da radna grupa za popis imovine neće moći obaviti taj posao do kraja septembra, kako je očekivao OHR.

"Prikupljanjem ovih informacija OHR ni na koji način neće prejudicirati ishod političkog dogovora koji se mora postići o raspodjeli ove imovine", naveli su u OHR-u.