Ništa od suficita
56

Aner Žuljević: Vlada HNK godinama je kao Superhik, uzima od siromašnih i daje bogatima

Piše: R. D.
Zastpnici SDP-a u novom sazivu Skupštine HNK (Žuljević, Sardžić i Lulić) (Foto: R. D./Klix.ba)
Zastpnici SDP-a u novom sazivu Skupštine HNK (Žuljević, Sardžić i Lulić) (Foto: R. D./Klix.ba)
Sutrašnja sjednica Skupštine HNK trebala bi na dnevnom redu imati rebalans budžeta za 2018. godinu, koji će prema svemu sudeći imati značajan deficit, iako je vlast u izbornoj godini govorila suprotno i posebno se hvalila finansijskom konsolidacijom. I pored kruga konsultativnih sastanaka, formiranje nove vlade još nije izvjesno.

Aner Žuljević, zastupnik Socijademokratske partije BiH, slikovito kaže kako se Vlada HNK godinama ponašala kao Superhik uzimajući novac siromašnim da bi ga davala bogatim.

"Ova Vlada HNK će ostati upamćena po kupovini novog voznog parka, obnovi stranačkih centrala, grantovima stranačkim firmama, političkim pripravnicima i hroničnoj netransparentnosti. Ostat će sramota o trajno sakrivenoj odluci o finansiranju medija. Zdravstvo su, umjesto sistemskih reformi, politički finansirali i tako devastirali, ne zna se danas kome je gore, doktoru koji nema čim raditi ili pacijentu koji mora sve platiti", kaže Žuljević.

Dodaje da smo svjedočili milionskim podjelama netransparentnih grantova i poticaja bez bilo kakvog konkretnog smisla i efekta, osim da se pune džepovi stranačkim udruženjima i firmama, dok nam se u školama djeca i dalje griju na drva, liječimo ih donatorskim telefonom, a kompletne porodice se iseljavaju.

Zgrada Skupštine HNK u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Zgrada Skupštine HNK u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)

"Naša politička situacija je već godinama u kontroliranom haosu, a ekonomija direktni rezultat individualne sposobnosti uspješnih pojedinaca kojima je politika isključivo faktor problema, a ne rješenja. I dalje je komesar nelegalan, MUP politiziran, sudske tužbe predmet diskriminacije, kupovina zgrade predmet finansijske avanture, epidemijska nezaposlenost, investicija gotovo da nema, obrazovanje i dalje održavaju uposlenici koji nemaju logistiku da našu djecu pripreme za tehnologije budućnosti. Paradoksalno je da se u takvom stanju društva vlada kontinuirano hvali viškom novca koji očigledno završava u raljama korupcije i nepotizma i na kraju budžet odvede u deficit", tvrdi on.

Vlada HNK ima obrazloženje kako se radi o zaknjižavanju obaveza po tužbama, a zastupnik SDP-a kaže kako je jasno da je to poznat podatak već više godina.

"Nažalost, umjesto da odmakom vremena imamo veće povjerenje u politiku, mi smo danas zbog raznih političkih trvenja na najnižoj mogućoj tački. Sve je obilježeno nekakvim inatima, naduravanjima koja su politiku apsolutno odvojila od svakodnevnih životnih problema. Moramo postati svjesni da ljudi sve više odustaju od ove zemlje i od politike gluposti kojom doslovno zasipamo medije i to je stvar koja se mora mijenjati", izjavio je Žuljević.

Previše javnog interesa imamo za cirkus, naspram ozbiljnih stvari, nastavlja on, zato nam je i život svima zajedno sve više cirkus. Cirkus bi mogao biti i način na koji se prolongira formiranje nove vlade, iako su izborni rezultati jasni da će nju činiti HDZ i SDA.

"Imali smo 25 godina priliku da gledamo avanturiste i danas živimo njihove rezultate, sad su nam potrebni marljivi realisti. Vrijeme je za odgovorniji pristup politici, jer ovo što smo imali prošli mandat je ponašanje kockara koji uzimajući kredite neracionalno troši novac naše djece. Očekujem da će programska osnova za naredni mandat koalicije, kakva god ona bila, imati jasno definisanu platformu rješenja za životne probleme građana i zaustavljanje epidemijskog egzodusa kojem svjedočimo. Što se tiče termina formiranja nove vlade mogu samo apelovati da pobjednici izbora učine to puno prije nego svih prethodnih ciklusa, jer to rezultati objektivno omogućavaju", zaključuje Aner Žuljević.