Kritike Novaliću
28

Aner Žuljević: Novi zakon o PIO-u je pljačkaški, njime se od građana namjerava ukrasti milijardu KM

Piše: R. D.
Aner Žuljević (Foto: Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: Klix.ba)
Socijaldemokratska partija BiH održala je u Mostaru konferenciju za medije na kojoj je o predloženom zakonu o PIO-u govorio Aner Žuljević, zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Zakon o PIO-u okarakterisan je kao drastično lošiji od aktuelnog, a argumentacija premijera Novalića kao pokušaj prevare građana.

Žuljević je kazao kako je Fadil Novalić u svojim novogodišnjim intervjuima izjavio veliki broj neistina koje se odnose na zakon o PIO-u.

"Tim manipulacijama se želi na sve načine progurati ovaj pljačkaški Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju. Količina laži je srazmjerna šteti koju će izazvati ako bude usvojen. Jedna od navedenih neistina je da je vlada premijera Nikšića ostavila dug u PIO-u, ovdje imam Izvještaj revizije za 2011. godinu koji navodi kako je ta vlada dug ranije vlasti SDA-HDZ smanjila za 60 miliona i u isto vrijeme povećala penzije za deset posto", demantirao je Žuljević.

On se zapitao i zašto Novalić tako lako poteže za lako provjerljivim neistinama te naveo premijerovu tezu da se u njegovom mandatu povećao broj penzionera za 25 hiljada, a da zvanična web stranica Zavoda PIO kaže suprotno.

"Treća velika neistina je da se novim zakonom Budžet Federacije u kojem će završiti i pare od doprinosa, predstavlja kao garant sigurnosti. Iz Budžeta Federacije se ne može više ni kafa platiti, a ne da bude garancija stabilnosti PIO fonda. Nama je dilema zašto se rukovodstvo penzionera ponaša na način koji ide direktno na štetu postojećih, ali i budućih penzionera", zapitao se Aner Žuljević.

On kaže kako se umjesto reforme dešava pljačka te da će usvajanjem predloženog zakona u narednih deset godina vlada SDA s premijerom Novalićem od naroda ukrasti blizu milijardu KM.

U SDP-u apeliraju na rukovodstvo penzionera da zajedno s njima od vlasti traže objavljivanje jasnih matematičkih izračuna, kao što je i to koliku će penziju prema novom zakonu imati današnji radnik koji radi za minimalnu platu.

"Jasno smo kazali da prosječna plata u Federaciji BiH, koja je kontaminirana visokim platama u javnom sektoru, ne može biti osnov za obračun plate u realnom sektoru. Tražimo od vlade da povuče ovaj zakon, da otvori novi proces pregovora u koji će se ravnopravno uključiti i penzioneri, kao i sindikati te svi zainteresirani politički subjekti", dodao je Aner Žuljević.

Za način kako Novalić iz dana u dan iznosi nove neistine i besmislice Žuljević je kazao da predstavlja pravi politički mobing nad građanima te pozvao SDA da prekine tu praksu. Žuljević se boji da ova vlada reformu penzijskog sektora zapravo radi u dva koraka. Prvi je smanjiti penzije budućim penzionerima, a onda svoj zakon poslati na Ustavni sud i očekivati presudu da treba sve penzije obračunati prema novom zakonu.

Na pitanje novinara, Žuljević je kazao i kako zahtjeve ljekara u HNK treba riješiti udovaljavajući njihovim zahtjevima, jer kantonalna vlada ima suficit u budžetu pa to može uraditi. Kazao je i da oni koji su od Mostara napravili izborni slučaj, BiH sada plaše da će to isto uraditi i s državom u cijelini.