BiH
0

Aner Žuljević: Na djelu raspad vladajuće koalicije

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević smatra da je trenutno na djelu raspad vladajuće koalicije na svim nivoima i potpuni zastoj razvoja Bosne i Hercegovine, koja je u potpunoj blokadi, saopćeno je danas iz SDP-a.

"SDA narod stalno uvjerava da smo na evropskom putu, a milimetra autoputa nisu izgradili. Ako je put kojim nas vodi SDA evropski, očito se radi o makadamu", navodi Žuljević i dodaje da, "dok SDA javnost pokušava uvjeriti u svoje patriotske principe, istovremeno Bakir Izetbegović u saradnji sa Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem protivustavno izbacuje međunarodne članove iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, glasa za otvaranje Čovićevog neustavnog 'trećeentitetskog' ureda, odnosno vile u Mostaru, a kroz mehanizam koordinacije koji mu je na potpis dostavio Milorad Dodik, od kantona i entiteta pravi gotovo suverene države".

"Građani, koji su na rubu egzistencije i na marginama društva uopće, prinuđeni su da sve to trpe i posmatraju, jer vlasti ne žele izmjenama Izbornog zakona omogućiti vanredne izbore. Narod u BiH će se zato, nažalost, morati strpiti do 2018. godine kada jedino može očekivati istinsku pozitivnu promjenu. Tek tada će penzioneri ponovno moći očekivati povećanje penzije, umjesto da iščekuju hoće li penzije uopće dobiti uz strepnju od njihovog smanjenja. Tek tada može stupiti na snagu set antikoruptivnih zakona, a sudovi i tužilaštva neće birati koga da procesuiraju. Tek tada se može očekivati da se dodatak za odvojeni život privilegovanih opet ukine, a naknade socijalnim kategorijama opet povećaju. Tek od 2018. možemo očekivati da će država profunkcionisati u punom kapacitetu, a da će evropski put ponovo postati autoput", navodi Žuljević, navodi se u saopćenju.