Obilježava 133 godine postojanja
145

Andrić, Prelog i Samokovlija bili ugledni učenici Prve gimnazije

FENA
Prva gimnazija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prva gimnazija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prva gimnazija u Sarajevu, obilježava 133 godine postojanja, nosi titulu najstarije obrazovne institucije u BiH, te prve srednje škole interkonfesionanog i multinacionalnog karaktera koja je, kako je ostalo zapisano ''učenicima svih narodnosti u BiH širom otvorila vrata'', podsjetio je direktor Prve gimnazije Kenan Novalija.

"U plejadi likova i ličnosti izraslih iz redova profesora i učenika Prve gimanzije su svjetski poznate ličnosti poput nobelovaca Ive Andrića i Vladimira Preloga", istakao je Novalija.

Kroz gimaziju su prošli Safvet- beg Bašagić, Isak Samokovlija, Petar Kočić, slikari Vojo Dimitrijević i Branko Šotra.

Gimnazija je otvorena 1879. godine u prisustvu najviših vojnih, građanskih, općinskih i vjerskih predstavnika s poglavarom vojvodom od Vitemberga na čelu.

"Zanimljivo je da se maternji jezik koji je određen Naredbom o osnivanju škole zvao ''Bosanski jezik s latinskim i ćirilskim pismom''", naglasio je Novalija.

U povodu 110. godišnjice Gimnazije otvorena je Muzejska zbirka Prve gimnazije, kao prva javna muzejska postavka u historiji školstva u BiH.

"Gimnazija je radila u toku agresije, gdje je bila i utočište izbjeglicama, u jednoj učionici se odvijala nastava, a u drugoj su živjele izbjeglice", dodao je

Danas Gimaziju upisuje u prosjeku 800 učenika godišnje, a ona je idalje zadržala svoj multinacionalni, interkonfesionalni i sekularni karakter.