Možemo li sami?
69

Andrej Plenković uspio promijeniti trasu autoputa u BiH

FENA/Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković održao je razgovore sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom vezano za trasu buduće autoceste kroz BiH.

"Dogovoreno je da će trasa autoceste kod Modriče zaobići kuće hrvatskih povratnika u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari", navodi se na Twitter nalogu Vlade Republike Hrvatske.

Premijer susjedne države tako je uspio da utječe na trasu autoputa u Bosni i Hercegovini. Iako su namjere bile i više nego plemenite, te da nije uredu ni u jednom scenariju rušiti kuće povratnika, ostaje pitanje da li je potrebno miješanje Zagreba kada su u pitanju problemi koji mogu (ili bi trebali) biti riješeni u BiH.

Dio buduće autoceste od Modriče prema granici sa Srbijom trebala je proći kroz modrička naselja Garevac, Donji Kladari i Čardak, zbog čega bi više od 100 kuća obnovljenih nakon rata u BiH moralo biti porušeno.

Gotovo sve kuće u spomenutim selima s oko osam hiljada ljudi, uništene su za vrijeme rata, a nesrpsko stanovništvo je prognano.

Riječ je o budućem kraku sa Koridora 5C prema Bijeljini, a koji bi se potom trebao nasloniti na trasu isto tako budućeg autoputa Sarajevo - Beograd.