Povodom dolaska biskupa
68

Andrej Plenković iz Banje Luke: Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku

FENA/Klix.ba
Foto: Pixsell/  Dejan Rakita
Foto: Pixsell/ Dejan Rakita
Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u subotu u Banjoj Luci kako očekuje da će Bosna i Hercegovina ispuniti uvjete potrebne za otvaranje pregovora o članstvu s EU-om.

Plenković je najavio da će Hrvatska nastaviti snažno podupirati BiH na njenom evropskom putu, kao i Hrvate koji u njoj žive.

"Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku", izjavio je Plenković u Banjoj Luci gdje prisustvuje svečanosti ustoličenja novog banjalučkog biskupa don Željka Majića

Dodao je kako je u stalnoj komunikaciji s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te da je uvjeren da BiH može dosegnuti postavljeni cilj.

"Donose se zakoni, provode se reforme", kazao je Plenković, dodavši kako vjeruje da će biti usvojeni i preostali zakoni, a da sve njegove kolege u državama EU prate i prepoznaju napredak kojega je BiH ostvarila od prosinca.

Hrvatski je premijer došao u Banju Luku kako bi sudjelovao u euharistijskom slavlju u povodu ređenja novog banjalučkog biskupa don Željka Majića. Plenković je istakao kako je u Banja Luku došao pružiti potporu novom biskupu i zahvaliti se dosadašnjem banjalučkom biskupu Franji Komarici na svemu što je učinio.

"Biskup Komarica prošao je mučenički put hrvatskog naroda i svećenstva", kazao je.

Na pitanje može li se nešto dodatno učiniti ne bi li se potaknuo povratka Hrvata na područje Banjolučke biskupije u kojoj je ostalo svega oko 30 tisuća katoličkih vjernika, Plenković je odgovorio kako je najbolji put osigurati trajnu stabilnost i ubrzati proces evropskih integracija.

"Kako je Hrvatska snažnija a BiH stabilnija i cijelo ozračje okrenuto ka evropskom putu, vjerujem da će i brojni Hrvati koji su tu prije živjeli sve više dolaziti u svoje prijeratne domove", kazao je hrvatski premijer.