Sud BiH
13

Andrea Kogoj osuđena zbog prodaje marihuane

FENA
Pretresno vijeće Odjela II Suda Bosne i Hercegovine izreklo je prvostepenu presudu kojom je optužena Andrea Kogoj oglašena krivom za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom neovlašten promet opojnim drogama, te osuđena na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Presuda je izrečena nakon razmatranja i prihvatanja Sporazuma o priznanju krivnje sklopljenog između Tužilaštva BiH i optužene Kogoj, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud je naložio oduzimanje imovinske koristi stečene izvršenjem krivičnog djela u iznosu 5.570 KM, 350 HRK i 550 eura.

Od optužene su oduzeti predmeti korišteni u izvršenju krivičnog djela te opojna droga "cannabis sativa L" ukupne brutomase osam kilograma i 948 grama.

Andrea Kogoj je oglašena krivom što je postala član i zajedno s drugim pripadnicima sudjelovala u radu zločinačke organizacije koja je u periodu od februara do kraja augusta 2008. godine vršila neovlaštenu kupoprodaju, prijenos, prijevoz, držanje, posredovanje u daljnjoj međunarodnoj prodaji te slanje i isporuku opojne droge marihuana - skank.

Ona je, zajedno sa ostalim članovima zločinačke organizacije, učestvovala u neovlaštenom prometu opojnim drogama s područja Crne Gore na područje Bosne i Hercegovine radi daljnje prodaje na području Bosne i Hercegovine i daljnjeg prebacivanja, posredovanja i prodaje na područje Hrvatske. Na taj način je u pomenutom periodu isporučeno najmanje 28 kilograma "marihuana" različitog kvaliteta, po cijeni 750 do 1.250 eura po kilogramu, za koju je ukupno plaćeno najmanje 28.000 eura.