Elektroprivreda BiH
979

Andelija: Sindikat kao da se ne želi dogovoriti, treba ih pitati ko na njih vrši pritisak

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sindikati kao da se ne žele dogovoriti, treba ih pitati ko na njih vrši pritisak pa odustaju od ranije dogovorenog, kaže u razgovoru za portal Klix.ba, direktor Elektroprivrede BiH, Admir Andelija.
Za nove zahtjeve sindikata kaže da su zapravo stari, samo je dodan zahtjev o proširenju kapaciteta rudnika Gračanica, ali to je i onako, kako reče, poslovna odluka i ne može sindikat nešto tako tražiti.

"Cijelo vrijeme imam osjećaj da se sindikat ne želi dogovoriti. Na početku smo imali osam tačaka, pa devet, pa jedanaest, sad je to trinaest. Da se dogovorimo vjerovatno bi sutra bilo petnaest. Postojao je dogovor, sporazum od srijede, na osnovu čega je prekinut protest u Sarajevu. Pozivam ponovo sindikat i ministarstvo koje je bilo moderator dogovora, da potpišemo taj sporazum, prekinemo agoniju i raspamećivanje cijele države", izjavio je on.

Andelija smatra da ako se jedno dogovori, a onda nakon nekog vremena promijeni mišljenje, logično je da na sindikate neko vrši pritisak.

"Ko na njih vrši pritisak, ja u to ne bih ulazio, ali njih treba upitati ko to radi pa stalno mijenjaju stavove, zahtjeve. Sinoć smo imali izjavu predsjednika sindikata da traže ostavke premijera i ministra, to su već zahtjevi kao da su oni neka politička stranka", kaže on.

Niti jednom nije naveden razlog zašto se se traže smjene, dodaje on te kaže kako sindikati kao da stalno "pokušavaju da se ne dogovore".

"Mi znamo da proizvodnja električne energije iz uglja nema neku dugoročnu perspektivu, posebno kad se gleda kroz globalne procese dekarbonizacije. To je jedan dugoročan proces, nije da će se desiti sutra. Ali kako mi radimo, nama ne trebaju nikakve preporuke, mi ćemo i prije roka to zatvoriti. Naši su rudnici potpuno zapušteni, tehnološki, kadrovski, disciplinom. Izaći s takvim rudnicima i ovakvim zastarjelim kapacitetima u termoelektranama, na jednu tržišnu utakmicu je nemoguća misija. Mi smo sigurno poraženi", izjavio je on.

Treba biti dvostruko bolji, kaže Andelija te navodi kako je Elektroprivreda s njim na čelu predložila reforme za koje su dobili saglasnost sindikata, vlasnika i šire javnosti, ali je rečeno da sindikat izlazi iz te priče.

"Oni žele da se nastavi ova agonija u kojoj će svake godine rudnici praviti 60 do 100 miliona gubitaka. Kada pogledate razliku između sporazuma koji je dogovoren u srijedu i ovog što sad predlažu, je da su u srijedu iz povećanja cijene uglja trebali pokrivati zaostale obaveze i mi smo to pristali. Sad traže da se za tih 55 miliona povećaju plate, a da se Elektroprivreda obaveže da iz svojih sredstava isplati 500 miliona zaostalih poreza i doprinosa u narednih pet godina. To Elektroprivreda ne može uraditi bez da drastično poveća cijene struje", zaključio je on.