BiH
0

Andan dobio zamjensku, a ne novu ličnu kartu

FENA
Dragomiru Andanu, koga je s dužnosti zamjenika direktora Policije RS-a smijenio visoki predstavnik Miroslav Lajčak, dodijeljena je zamjenska, a ne nova lična karta, izjavio je u srijedu entitetski ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo.

Čađo je na pres-konferenciji u Banjoj Luci pojasnio da Andanova zamjenska lična karta ima upisanu zabranu prelaska državne granice, a data mu je kako bi mogao da ostvaruje lična prava koja mu nisu ograničena zakonskim propisima.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak u julu je donio odluku kojom je naložio smjenu Andana te suspendovao 35 drugih policajaca iz RS-a, naredio oduzimanje pasoša i putnih isprava od 93 osobe koje su povezane sa zločinima koji su se prije 12 godina desili nakon pada Srebrenice.

Andan je smijenjen kako bi bio spriječen "da koristi svoj položaj i nastavi djelovati kao član mreže podrške ratnim zločincima".

Visoki predstavnik je dodao i kako očekuje da organi RS-a provedu istragu "povodom raznih krivičnih aktivnosti, uključujući Andanovu ulogu u pružanju podrške osobama koje su optužene za ratni zločin".