Buško jezero
0

Analiza vode na radioaktivnost još nije urađena

SRNA
Predsjednik Opštinskog vijeća Livna Nijaz Golub u februaru je zatražio od Vlade Livanjskog kantona da preduzme potrebne mjere kako bi se ispitalo navodno zagađenje Buškog jezera radioaktivnim otpadom.

Golub je podsjetio da su mediji u BiH objavili informacije o zagađenosti Buškog jezera radioaktivnim otpadom koji su tajno odlagali pripadnici međunarodnih vojnih snaga u BiH, što je izazvalo veliku zabrinutost lokalnog stanovništva.

On je dodao da je preduzimanje konkretnih mjera za utvrđivanje zagađenosti Buškog jezera obećao i predsjednik Vlade Livanjskog kantona Nediljko Rimac, ali da do sada ništa nije urađeno o tom pitanju.

Opštinske vlasti u Livnu uputile su zahtjev Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH koji bi trebalo da uzme uzorke vode iz Buškog jezera radi laboratorijske analize kako bi se konačno utvrdilo da li je jezero zagađeno radioaktivnim otpadom.

"Cijena analize uzoraka vode iznosila bi 1.200 KM, a rezultati bi trebalo da budu poznati mjesec dana od dana uzimanja uzoraka vode iz Buškog jezera", potvrdio je Golub.