Karakterističan imidž
874

Analiza odjeće: Mladić koji je nacrtao svastiku na Čičkovoj smrtovnici obučen kao skinhead

M. G.
Osumnjičeni sa snimka PU Stari grad
Osumnjičeni sa snimka PU Stari grad
Nakon što je danas PU Stari Grad Sarajevo objavila videosnimak osobe koja je na smrtovnici nedavno preminulog muzičara iz Sarajeva Želimira Altarca Čička nacrtala nacistički simbol svastiku, nije mogao ostati neprimjećen njegov specifičan način oblačenja.

Naime, muškarac kojeg su kamere videonadzora snimile ispred zgrade Jevrejske Opštine Sarajevo, gdje je i bila istaknuta Čičkova osmrtnica nosio je odjevnu kombinaciju karakterističnu za pripadnike neonacističkog pokreta - takozvane skinheadse, što je pojava koja se veoma rijetko viđa na ulicama glavnog grada BiH te je indikativno odakle je počinilac.

Karakteristični imidž pripadnika ovog pokreta je kratko ošišana kosa, uske i podvrnute farmerke koje otkrivaju čizme "Dr Martens" sa bijelim pertlama koje simboliziraju nadmoć bijele rase, spušteni tregeri i "Spitfire" jakna. Osoba koja se nalazi na snimku videonadzora u potpunosti odgovara navedenom opisu, što dalje govori u prilog tezi da je skrnavljenje Čičkove osmrtnice vjerovatno bilo unaprijed planirano i da je počinilac tačno znao gdje ide i šta radi.

Ovo se može potkrijepiti i samom analizom snimka koji je nastao 30. marta oko 13:20 sati u ulici Hamdije Kreševljakovića, područje općine Stari Grad Sarajevo. Naime, primjetno je da je osumnjičeni muškarac prvo nekoliko puta prošao pored zgrade Jevrejske Opštine Sarajevo, vjerovatno provjeravajući hoće li neko naići i čekajući pogodan trenutak da nacrta svastiku na Čičkovoj osmrtnici. Nakon što je to uradio, kako je vidljivo na snimku, uputio se u nepoznatom pravcu.

Tradicionalno oblačenje skinheadsa
Tradicionalno oblačenje skinheadsa

Podsjetimo, skinheadsi (engl. Skinheads, od skin head - ćelava glava) su buntovnička omladinska subkultura, nastala krajem šezdesetih godina 20. vijeka u radničkim četvrtima istočnog Londona, koja je dobila naziv po obrijanim glavama svojih pripadnika. Skinheadsi su u početku poticali iz nižih slojeva i siromašnih porodica iz predgrađa. Početkom sedamdesetih godina sve više prihvaćaju nacističku ideologiju i počinju se širiti van granica Velike Britanije. Računa se da imaju svoje ogranke u svim zemljama svijeta i odgovorni su za veliki broj napada na rasnoj i vjerskoj osnovi.