Edita Pršić
0

"Analiza o školskim nazivima urađena je objektivno"

FENA
Fondacija lokalne demokratije (FLD) objektivno je izvršila monitoring i analizu provedbe kriterija za školske nazive i obilježja koji su utvrđeni u Privremenom sporazumu o zadovoljenju posebnih potreba i prava djece povratnika, izjavila je danas Feni službenica za odnose s javnošću ove organizacije Edita Pršić.

Ona je to kazala komentirajući izjavu pomoćnika ministra prosvjete RS-a Ranka Savanovića da je za ovo ministarstvo neprihvatljiva analiza Fondacije o provođenju kriterija o školskim nazivima i obilježjima prema kojima 51 škola u RS-u nosi sporne nazive.

U Fondaciji ističu da su u skladu s ovim kriterijima i radili svoje istraživanje, koje je utvrdilo da više od 47 posto škola u BiH ne zadovoljava neki od kriterija ili je ovaj stepen zadovoljenja upitan.

Nakon što je prezentirana Vijeću ministara BiH, analiza je proslijeđena entitetskim i kantonalnim ministarstvima s prijedlogom zaključaka u pogledu obaveze eliminiranja diskriminatorne prakse u obrazovanju i primjene međunarodnih standarda u ovoj oblasti.

-Za sve daljnje aktivnosti su nadležna resorna ministarstva kojima je ova analiza proslijeđena, kazala je Pršić.

Rezultati projekta Fondacije lokalne demokratije pokazuju da 987 bh. škola ne zadovoljavaju kriterije za školske nazive, simbole ili manifestacije. U FBiH ove kriterije ne zadovoljava 359, a u RS-u 628 škola.