BiH
0

Analiza: Najteži porodični rastanci

Sarajevo-x.com/BIRN
Saslušanjem dvanaest svjedoka i jednog vještaka, Državno tužilaštvo okončalo je dokazni postupak protiv Mirka Todorovića i Miloša Radića, optuženih za zločine u Bratuncu.

Prezentiranjem materijalnih dokaza Tužilaštvo BiH je okončalo dokazni postupak protiv dvojice bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen u Bratuncu.

Dokazni postupak Odbrana počet će 16. januara 2008. godine, a iskaz će u svoju korist dati i Mirko Todorović. Državno tužilaštvo smatra da su Mirko Todorović i Miloš Radić, zajedno sa još četiri vojnika, 20. maja 1992. godine napali grupu od 14 civila koji su se skrivali nedaleko od sela Borkovac, općina Bratunac.

Nakon što su zarobljenike mučili, pretukli i opljačkali, neke od njih su odveli do padine iznad obližnjeg potoka, gdje su ih strijeljali. Todorović i Radić su uhapšeni 22. maja 2007., od kada se i nalaze u pritvoru, a optužnica protiv njih je potvrđena u junu iste godine.

Prema tvrdnjama preživjelih, u Borkovcu je ubijeno osam osoba, među kojima i dvije žene. Strijeljanje se preživjeli Naser Sulejmanović, Mehmed Jahić, Ibro Đananović, Amer Ramić, Muharem Salkić i Hamed Alić. Neke od njih Tužilaštvo je saslušalo kao svjedoke. Preživjeli svjedoci ispričali su kako ih je grupa vojnika, među njima i optuženi, zarobila i, nakon maltretiranja i pljačkanja, povela prema obližnjem potoku na strijeljanje.

“Tada sam poželio smrt jer sam shvatio da ona nije najgora”, rekao je na suđenju svjedok Hamed Alić, koji je na strijeljanje izveden sa suprugom. On je preživio, ali je njegova supruga ubijena. “Postrojili su nas na ivicu, licima okrenutim prema njima. Vojnik kojeg su zvali Mali Rašo rekao je: ‘Pomolite se Bogu’, i počeo pucati po nama”, ispričao je Alić, dodavši da je tada sa suprugom, koja je još bila živa, pao u potok. “Nakon određenog vremena neko je rekao: ‘A vidi onu ženu...’, i potom se čuo pucanj. Ubili su je. Njena ruka je i dalje bila u mojoj, samo se sada hladila... Osjetio sam njeno umiranje u svojoj ruci”, vidno potresen, prisjetio se tada Alić.

Svjedočeći o onome što je preživio 20. maja 1992. u Borkovcu, Naser Sulejmanović je rekao da, iako nisu lično pucali u njega, optuženi mu nisu pokušali pomoći. “Bili smo manji od makovog zrna u tom momentu. Bez obzira što nisu pucali, da su htjeli pomoći, pomogli bi”, rekao je Sulejmanović.

Amer Ramić i njegova sestra Hamedina, koja je ubijena, također su bili u grupi zarobljenih civila. Amer je tada imao 18, a njegova sestra 22 godine. “Zadnje što sam čuo bilo je da je uzdahnula. Pucali su joj u glavu. Kada je pala, glava joj je bila iznad moje. Osjetio sam kako mi njena krv teče preko lica i očiju”, ispričao je Amer i dodao da je u grupi vojnika prepoznao i optužene. “Kada sam prepoznao Mirka Todorovića, bilo mi je lakše. Očekivao sam da će nas spasiti, ipak sam tog čovjeka poznavao čitav život. Milošu Radiću sam pokušao očima dati neki znak da nam pomogne. Nije ni trepnuo”, prisjetio se Amer Ramić.

Tijela ubijenih iz potoka su izvadili Radoje Živković i Dane Lončarević, zaposlenici komunalnog preduzeća iz Bratunca, koje je tada pripadalo Civilnoj zaštiti, te ih prebacili u masovnu grobnicu. “Dodijeljen nam je zadatak da u Hranči, Glogovoj i Borkovcu pokupimo pobijene ljude i stoku. U potoku smo našli sedam ili osam tijela, potrpali ih u vreće i pobacali na traktor”, rekao je Živković, dodavši da su nedaleko odatle tijela ubijenih “istresena kao drva” i sahranjena. “Tada sam bio raspoređen na sanaciji grada Bratunca, te sam po naređenju Dragana Mirkovića, šefa komunalnog preduzeća, otišao u Borkovac da prevezem šest vreća sa tijelima. Dragan je rekao: ‘Istovari ih – i na svoj posao’, što sam i uradio”, objasnio je Dane Lončarević.

Tijela iz masovne grobnice Borkovac ekshumirana su 29. aprila 2004. godine. Prema tvrdnjama dr. Vede Tuce, patologa koji je prisustvovao ekshumaciji a potom iskaz dao kao sudski vještak, u grobnici je pronađeno osam tijela – šest muškaraca i dvije žene. “Svi su bili u civilnoj odjeći”, rekao je Tuco i dodao da je za sedam osoba uzrok smrti “vjerovatno strijelno ozljeđivanje”, dok u jednom slučaju nije bilo moguće tačno utvrditi od čega je nastupila smrt.

Prema najavama advokata optuženih, Odbrani Miloša Radića bit će potrebna dva dana da sasluša osam predloženih svjedoka, dok branilac Mirka Todorovića nije precizirao koliko će mu vremena trebati za saslušanje dvanaest svjedoka koje je predložio.

Piše: Merima Husejnović, BIRN Justice Report