BiH
3

Analiza CCI-ja: Skupština i Vlada TK nemaju usvojen program rada

Piše: D. Brkić
Aktuelni saziv Skupštine TK bit će upamćen, kako se navodi u analizi Centra civilnih inicijativa, za prvi kvartal 2015. godine, po tome što ni nakon isteka prvog tromjesječja nije usvojio program rada, dok i Vlada TK prvi kvartal drugu godinu zaredom okončava bez takvog dokumenta.

"Osim što nisu usvojeni do kraja 2014. godine, čime su prekršeni poslovnici o radu Vlade i Skupštine, programi rada ovih institucija nisu usvojeni ni do kraja prvog kvartala 2015.”, navodi se u analizi CCI-a.

Zastupnici u Skupštini TK radili su 150 minuta mjesečno, odnosno od konstituisanja Skupštine TK održane su tri redovne sjednice koje su efektivno trajale sedam i po sati. Rezultat takvog "rada" je tek 12 realizovanih mjera, od kojih se većina odnosila na imenovanja i finansije. Zastupnici su usvojili tek tri zakona u finalnoj formi prijedloga, te jedan u formi nacrta.

"Vlada TK je u prvom kvartalu održala 13 sjednica, odnosno pet sjednica je održala Vlada TK u tehničkom mandatu, a osam sjednica aktuelna Vlada TK. Relizovano je 160 različitih mjera“, navodi se u analizi CCI-a.

Osim kršenja Poslovnika o radu, kako navode u CCI-u, u posmatranom periodu konstatovano je i kršenje nekoliko zakona od kojih je izdvojeno kršenje Zakona o budžetima u FBiH i Zakona o poticajima u poljoprivredi TK.

Također, konstatuje se u analizi CCI-a, budžet TK je usvojen uz nepoštivanje propisanih zakonskih rokova, a kreditna zaduženost kantona i enormna nezaposlenost predstavljaju goruće probleme u TK.

Spomenuta je i famozna odluka Administrativne komisije Skupštine TK, kojom su plate u januaru zastupnicima povećane za 20 posto.

“Pokazana opsjednutost ličnim i uskostranačkim interesima, u ovom startnom periodu, težina u postizanju dogovora o kandidatima za funkcije u novoj vladi, te, prilikom imenovanja vladinih tijela, a potom i izraženo nejedinstvo pri usvajanju budžeta nisu obećavajuća osnova za stabilan rad i provođenje najavljenih reformi. No, nadajmo se da će stranačke razmirice konačno zamijeniti posvećen rad u interesu građana. Jer je posla, i za Vladu i za Skupštinu, zaista puno. I to vrlo ozbiljnog”, navodi se na kraju analize rada Skupštine i Vlade TK.