Bosanska piramida Sunca
0

Analiza blokova potvrdila da je riječ o vještačkom betonu

FENA
Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" u procesu je analize uzoraka uzetih s nekoliko arheoloških lokacija Bosanske doline piramida, saopćeno je iz Fondacije.

Uzorci će se naći na nekoliko vodećih instituta u Evropi i Americi. Prvi rezultati laboratorijskih ispitivanja su došli s Instituta "Kemal Kapetanović" Univerziteta u Zenici.

Profesor Muhamed Pašić zaključuje da su graditelji bosanskih piramida "proizvodili vještačke građevinske materijale i ugrađivali ih u građevine različitih arhitektonskih formi. Za ovaj materijal koristili su različite granulacije šljunka koji je u to vrijeme bio u izobilju na raspolaganju. Kao vezivo su poznavali osobine prirodnih materijala, osobito gline, njihovu plastičnost, higroskopnost i da slabo pečena glina zdrobljena s vodom posjeduje vezujuća svojstva. Druga vrsta vezivnog materijala koji su koristili graditelji da bi povezali zrna šljunka bio je hidrat kreča. Poznavali su proizvodnju kalcitnog i dolomitnog kreča. Dokaz je da su u strukturi šljunkovitog konglomerata Bosanske piramide Sunca otkriveni odvojeni kristali (srasline) CaCO3 i MgCO3."

Masovni građevinski materijal graditelja drevnih kultura bio je šljunkoviti konglomerat. Spravljan je na licu mjesta u kašastom stanju. Konstituenti kaše su šljunak, vezivo i voda, a nakon spravljanja kaša (žbuka ili svježi beton) je izlijevana na ploče pješčara na Bosanskoj piramidi Sunca. Ova šljunkovita tvorevina podsjeća izgledom na današnji cementni beton od agregata šljunka. Po strukturi, masivnoj teksturi i pritisnim čvrstoćama (iznad 100 MPa) daleko prevazilazi čvrstoću današnjeg cementnog betona. Takav se beton ne proizvodi u BiH, nego samo u nekoliko najrazvijenijih zemalja, radi specijalnih zahtjeva.

"Tokom 2009., Fondacija će obavještavati javnost o rezultatima analiza iz drugih svjetskih laboratorija, a ovom prilikom posebno zahvaljuje profesoru Muhamedu Pašiću i Institutu "Kemal Kapetanović" za njihov volonterski doprinos projektu.

Vezani članci