|

Analitičari o trilaterali u Mostaru: Izetbegović će biti usamljen, EU će pozdraviti sastanak

Analitičari o trilaterali u Mostaru: Izetbegović će biti usamljen, EU će pozdraviti sastanak
210
Klix.ba
5.3.2018. u 19:32
387
komentara
210

dijeljenja
Analitičari o trilaterali u Mostaru: Izetbegović će biti usamljen, EU će pozdraviti sastanak Foto: Arhiv/Klix.ba
Sutrašnji trilateralni sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Mostaru politički analitičari smatraju protokolarnim i ceremonijalnim sastankom koji neće donijeti nikakve rezultate. Kako kažu, ozbiljniji razgovori o važnim temama ne mogu se očekivati.
Politički analitičar Adnan Huskić govori nam kako se previše sastanaka dešava, a suštinski nema nikakvih iskoraka.

"Smatrao sam kako se trebaju sastajati, a sad se ne vide nikakvi rezultati tih sastanaka, ukoliko nećemo rezultatima smatrati socijalizaciju koja doprinosi moderaciji njihovih stavova i doprinosi tome da oni možda nisu toliko nekritični, barem u javnom prostoru. Sutra ćemo imati trilateralu u kojoj će Bakir Izetbegović biti usamljen, dok će protiv njega biti dva objedinjena fronta, kako god se stvari budu postavile. Nemamo mi tu tri člana Predsjedništva BiH i dva predsjednika susjednih zemalja, već imamo po dva predstavnika Srbije i dva predstavnika Hrvatske te jednog predstavnika Bošnjaka. Meni bi bilo mnogo draže da unutar sutrašnje trilaterale postoji četvrta komponenta koja bi dala drugačiju dinamiku sastanku", kazao nam je Huskić.

On dalje kaže kako je važnost sutrašnjeg sastanka na simboičnoj razini jer lideri tri zemlje neće razgovarati o važnim temama.

"Predsjednica je u Hrvatskoj formalni šef države, ali je izvršna vlast premijer države, onaj koji je politički teža kategorija. U Srbiji koja ima nerazvijene institucije, kao i mi, jedna osoba je centar donošenja svih odluka. Kod nas tri člana Predsjedništva dođu kao dogovor nekih političkih lidera, osim što nedostaje lider Srba, jer očito Ivanić to nije", dodao je Huskić.

Na pitanje smatra li da će Vučić i Grabar-Kitarović razgovarati s članovima Predsjedništva BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH, Huskić nam odgovara: "Ako ne u oficijelnom dijelu, onda sigurno na marginama susreta".

Srbijanski politički analitičar, dr. Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka, sličnog je mišljenja kao i Huskić. On nam govori da neće biti dovoljno vremena za neki veliki filigranski rad tokom sutrašnje trilaterale.

"Ovo je protokolarni sastanak koji treba održati kontinuitet u odnosima lidera susjednih zemlaja. U ovom trenutku sastanak je vrlo vješto organizovan. Vučić i Grabar-Kitaorivć su tu odigrali dobar politički pas, ako se može tako reći, budući da su i Srbija i Hrvatska garanti Dejtonskog mirovnog sporazoma. Uopće ova forma da državnik iz Srbije i državnica iz Hrvatske dolaze u BiH, pogotovo u Mostar, da bi nakon toga i svi ministri vanjskih poslova imali sastanak, jeste nešto što Srbiju i Hrvatsku prikazuju kao države koje imaju prisustvo koje je ne neki način regulisano Dejtonom. Ne očekujem da će na meniju u BiH biti ozbiljnih razgovora, osim tekućih pitanja koja su bila i ranije, poput razgraničenja i ekonomske saradnje i odnosa", rekao nam je Cvetićanin.

Sastanak Čovića, Izetbegovića, Ivanića, Vučića i Grabar-Kitarović je, ističe Cvetićanin, održavanje vatre te prikazivanje korektih odnosa predsjednika tri susjedne zemlje gdje svako od lidera ima zadatak smiriti onu grupaciju kojoj etnički pripada.

"Međunarodna zajednica, a pogotovo Evropa, će pozdraviti ovakav sastanak jer oni šalju poruku 'evo sastali smo se, nismo Indijanci koji bi se samo gađali kamenjem, sad ste vi na potezu'", kaže Cvetićanin.

Srbijanski analitičar dodaje kako je pozitivno da se predsjednici susjednih zemalja sastaju jer to znači da postoji neki minimum konsenzusa između njih.

"Ne treba očekivati spektakularne rezultate i pomake jer je svaki od lidera ograničen na mandat koji je dobio od svojih građana. Na kraju, rezultati sastanka će biti proizvod jednačine onoga za šta su zaista lideri dobili mandat iz kojeg teško mogu istupiti, a mislim da je to i nerealno očekivati jer se radi o dosta iskusnim političarima", kaže Cvetićanin.

Podsjećamo, Čović je najavio kako ima visoka očekivanja od sutrašnjeg sastanka kojim se žele postići maksimalno dobri odnosi sa susjedima. Sastanak lidera tri susjedne zemlje planiran je u 12 sati u Čovićevom uredu. Nakon toga će uslijediti sastanak članova predsjedništva BiH, Vučića i Grabar-Kitarović s ministrima vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom, Srbije Ivicom Dačićem i Hrvatske Marijom Pejčinović Burić.
Prijavi grešku


Komentari (387)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...