BiH
0

Ana Tršić-Babić sa delegacijom MVP-a Kine

FENA
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić primila je 4. septembra u zvaničnu posjetu delegaciju MVP-a Narodne Republike Kine, koju je predvodio pomoćnik ministra vanjskih poslova Kine za Europu Kong Quan.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Kine Quan je istakao da je vrlo zadovoljan dolaskom u Sarajevo i da se nada da će suradnja sa Bosnom i Hercegovinom i u buduće, poput prethodnih 12 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, proteći u ozračju međusobnog poštivanja i prijateljskih odnosa u cilju ostvarivanja brojnih zajedničkih interesa na bilateralnom i multilateralnom planu.

Pomoćnik Quan je izrazio želju Vlade NR Kine da suradnja naše dvije zemlje postane sveobuhvatnija i konkretnija, na svim razinama vlada, parlamenata, političkih stranaka i lokaliteta.

Pomoćnik Quan je naglasio da je prvenstveni cilj obogatiti i pospješiti razinu razmjene između Bosne i Hercegovine i Kine u oblasti gospodarstva i trgovine, te da je u tom duhu neophodno u što skorije vrijeme održati sastanke Mješovitog povjerenstva za praćenje provođenja Sporazuma o trgovini i gospodarskoj suradnji između Bosne i Hercegovine i NR Kine. On je pozvao poduzeća iz naše zemlje da učestvuju na Sajmu proizvoda zemalja istočne Europe koji se u studenom ove godine održava u Pekingu. Informirao je i da su u Kini već u punom jeku pripreme za Expo Shanghai 2010. i naglasio potrebu da Vijeće ministara BiH što prije imenuje specijalnog predstavnika BiH za ovu svjetsku manifestaciju.

Pomoćnik Quan je prenio želju Ministarstva kulture Kine da bilateralna suradnja sa Bosnom i Hercegovinom na poljima kulture, obrazovanja, umjetnosti i sporta postane što dinamičnija i već sada izrazio srdačnu kinesku dobrodošlicu predstavnicima kulturnih institucija iz naše zemlje.

Zamjenica Trišić-Babić je prenijela zainteresiranost univerziteta u BiH, ali i obrazovnih institucija na razini osnovnih i srednjih škola za razmjenom iskustava i realizaciju konkretnih projekata.

Kineska strana je ponudila daljnje razvijanje suradnje na planu ministarstava vanjskih poslova naše dvije zemlje i pozvala zamjenicu ministra Anu Trišić-Babić da u najskorijem periodu posjeti Kinu.

Trišić-Babić je zahvalila i na pomoći od 200 000 eura namijenjenih obrazovanju zaposlenih u državnim institucijama Bosne i Hercegovine u Kini, o čemu je ovom prilikom potpisan dokument o bespovratnoj pomoći.

Zamjenica Trišić-Babić je izrazila očekivanja Bosne i Hercegovine da Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti OUN, podrži našu zemlju u kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti 2010-2011. godine, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.