{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ana Tršić-Babić sa delegacijom MVP-a Kine

F
5.9.2007. u 17:10
0
0
Ana Tršić-Babić sa delegacijom MVP-a Kine
0
Ana Tršić-Babić sa delegacijom MVP-a Kine
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić primila je 4. septembra u zvaničnu posjetu delegaciju MVP-a Narodne Republike Kine, koju je predvodio pomoćnik ministra vanjskih poslova Kine za Europu Kong Quan.
Pomoćnik ministra vanjskih poslova Kine Quan je istakao da je vrlo zadovoljan dolaskom u Sarajevo i da se nada da će suradnja sa Bosnom i Hercegovinom i u buduće, poput prethodnih 12 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, proteći u ozračju međusobnog poštivanja i prijateljskih odnosa u cilju ostvarivanja brojnih zajedničkih interesa na bilateralnom i multilateralnom planu.

Pomoćnik Quan je izrazio želju Vlade NR Kine da suradnja naše dvije zemlje postane sveobuhvatnija i konkretnija, na svim razinama vlada, parlamenata, političkih stranaka i lokaliteta.

Pomoćnik Quan je naglasio da je prvenstveni cilj obogatiti i pospješiti razinu razmjene između Bosne i Hercegovine i Kine u oblasti gospodarstva i trgovine, te da je u tom duhu neophodno u što skorije vrijeme održati sastanke Mješovitog povjerenstva za praćenje provođenja Sporazuma o trgovini i gospodarskoj suradnji između Bosne i Hercegovine i NR Kine. On je pozvao poduzeća iz naše zemlje da učestvuju na Sajmu proizvoda zemalja istočne Europe koji se u studenom ove godine održava u Pekingu. Informirao je i da su u Kini već u punom jeku pripreme za Expo Shanghai 2010. i naglasio potrebu da Vijeće ministara BiH što prije imenuje specijalnog predstavnika BiH za ovu svjetsku manifestaciju.

Pomoćnik Quan je prenio želju Ministarstva kulture Kine da bilateralna suradnja sa Bosnom i Hercegovinom na poljima kulture, obrazovanja, umjetnosti i sporta postane što dinamičnija i već sada izrazio srdačnu kinesku dobrodošlicu predstavnicima kulturnih institucija iz naše zemlje.

Zamjenica Trišić-Babić je prenijela zainteresiranost univerziteta u BiH, ali i obrazovnih institucija na razini osnovnih i srednjih škola za razmjenom iskustava i realizaciju konkretnih projekata.

Kineska strana je ponudila daljnje razvijanje suradnje na planu ministarstava vanjskih poslova naše dvije zemlje i pozvala zamjenicu ministra Anu Trišić-Babić da u najskorijem periodu posjeti Kinu.

Trišić-Babić je zahvalila i na pomoći od 200 000 eura namijenjenih obrazovanju zaposlenih u državnim institucijama Bosne i Hercegovine u Kini, o čemu je ovom prilikom potpisan dokument o bespovratnoj pomoći.

Zamjenica Trišić-Babić je izrazila očekivanja Bosne i Hercegovine da Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti OUN, podrži našu zemlju u kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti 2010-2011. godine, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: