BiH
0

Ana Trišić-Babić uručila nacrt Godišnjeg nacionalnog plana generalu Enyeartu

FENA
Ana Trišić-Babić
Ana Trišić-Babić
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić primila je danas komandanta NATO štaba Sarajevo brigadnog generala Davida B. Enyearta, saopćeno je iz MVPBiH.

Ovom prilikom zahvalila je generalu Enyeartu na pomoći koju NATO štab u Sarajevu pruža BiH i uručila mu nacrt Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) koji je sačinio NATO koordinacioni tim Vijeća ministara BiH.

General Enyeart je podsjetio da je Bosni i Hercegovini na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, održanom u aprilu ove godine u Talinu dodijeljen Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP) uz uvjet rješavanja pitanja vojne nepokretne imovine.

Posebno je istakao da NATO za neispunjavanje postavljenog uvjeta ne traži krivca, niti krivi bilo koga za neuspjeh, kako su ovih dana izvijestili neki mediji u BiH, ali da je to pitanje koje mora biti riješeno, te da očekuje da vlasti BiH postignu dogovor i omoguće primjenu MAP-a.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je istakla da je jedan od vanjskopolitičkih ciljeva BiH članstvo u NATO-u, te informirala da će NATO koordinacioni tim Vijeća ministra BiH, na čijem je čelu, nastaviti aktivnosti na ispunjavanju istog.

Ocijenila je da će BiH na taj način nastaviti napredak na putu evroatlantskih integracija, te pokazati da je spremna za izazove i ispunjavanje preuzetih obaveza.