BiH
0

Ana Trišić-Babić na forumu "Žene lideri"

Sarajevo-x.com
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić je 2. i 3. lipnja 2008. godine učestvovala na godišnjem sastanku Foruma "Žene lideri", što je u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Grčke održan u Ateni.

Cilj ovog međunarodnog foruma je da osigura da sva pitanja od značaja za žene, poput pristupa obrazovanju, zdravstenim i pravnim uslugama, kao i neometano učešće u političkom, društvenom životu i aktivno sudjelovanje u gospodarstvu – budu istovremeno pitanja od međunarodnog značaja.

Inicijativa za utemeljenje ove radne skupine je 2006. godine potekla od državne tajnice Sjedinjenih Američkih Država Condolezze Rice, koja je bila i domaćin prvog sastanka održanog u Njujorku. Drugi po redu skup je održan prošle godine u Austriji, a predsjedavala je ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

Na ovogodišnjem forumu što je održan pod radnim naslovom Inicijativa sljedeće generacije: lokalno poslovanje za globalna prava – bliskoistočni regionalni forum lokalnog i regionalnog poduzetništva, tema je bila gospodarske strategije koje vode jačanju uloge žene na Bliskom Istoku, ističući njihov izuzetan doprinos unaprjeđenju razvoja i izradnje mira, kako na lokalnoj, tako i na međunarodnoj razini.

Na ovogodišnjem Forumu su između ostalih učestvovale ministrice vanjskih poslova Austrije, Grčke, Islanda, predsjednica Vlade Moldavije, ministrica socijalnog razvoja, obitelji i solidarnosti Maroka, povjerenica EU za zdravstvo, Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Jordana, nekadašnja ministrica obrane Finske i druge.

Zadnjeg dana rada Foruma usvojena je Završna deklaracija, javljaju iz ove institucije.