Panel diskusija
8

Ana Brnabić u Sarajevu: Svi u regionu moramo raditi na stalnom političkom dijalogu

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iako je prvobitno na biznis forum EBRD-a u koji se od 7. od 9. maja održava u Sarajevu trebao stići predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, umjesto njega je došla premijerka Ana Brnabić.

Lideri Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije sletili su sinoć na sarajevski aerodrom, dok je srbijanska predsjednica Vlade svoj dolazak isplanirala za danas netom uoči panela na kojem će diskutovati politički lideri našeg regiona.

Oni će razgovarati o prioritetima regionalne integracije i ključnim potrebama za razvoj cijelog regiona.

"Da bi ispunili potencijal regiona potrebno je da radimo na stalnom političkom dijalogu o svim pitanjima, posebno o onim najtežim i najkompleksnijim. U to trebamo investirati još energije i resursa. Ne možemo biti samo stabilan i predvidiv region, mislim da je krupnija stvar da nas drugi vide kao takve. Potrebno je duže vremena da stvarno postanemo takvi, da nas treća strana vidi kao stabilne", kazala je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Ona je dodala da je infrastrukturna povezanost veoma bitna.

"Drago mi je što naša strana autoputa od Sarajeva do Beograda u toj fazi da počinjemo gradnju u junu ove godine. Pored toga trebamo razmisliti i o energetskoj povezanosti, a zatim digitalna povezanost", poručila je premijerka Srbije.

Brnabić je kazala da je potrebno da Zapadni Balkan bude region s mnogo povoljnijom poslovnom klimom za mala i srednja preduzeća.

"Nakon sporazuma o roamingu naredna stvar je uzajamno priznavanje akademskih zvanja. To će biti prilika za mlade da ostanu i nađu dobar posao jer kada jednom odu, izgubili smo ih zauvijek s obzirom da je teško da će se vratiti", smatra Brnabić.

Brnabić je uoči početka diskusije nakratko razgovarala sa kolegama, ali i predsjednikom EBRD-a Sumom Chakrabartijem.