Isplata tantijema
90

AMUS za svoje članove pripremio do sada najbolje tantijeme, a država do sada ubrala 6,5 miliona KM

Klix.ba
Na konferenciji za medije Asocijacije kompozitora - muzičkih stvaralaca AMUS, održanoj danas u Sarajevu, prezentirani su finansijki rezultati iz 2019. godine, prema kojima je ovo udruženje ostvarilo prihode od 5.159.000 KM (netto, bez PDV) što je rast u odnosu na prethodnu godinu od čak 31%.

AMUS je društveno odgovorno udruženje i uredno plaća porez i sve javne prihode, od čega i država ali i društvo imaju velike koristi. Tokom 2019. godine AMUS je platio javne prihode u ukupnom iznosu od 1,3 miliona KM. Od osnivanja do danas, BiH je od AMUS-a ubrala više od 6,5 miliona KM.

"Uprkos problemima sa kojima smo se suočavali u proteklom periodu, s osjećajem časti i zadovoljstva želimo informirati javnost da je 2019. godina najbolja do sada i da je pred nama najbolja isplata tantijema ikada. Tu, rekordnu isplatu tantijema našim članovima početi ćemo 22. janura ove godine, dakle, u srijedu." rekla je mr. sci. Lejla Trnčić, direktorica Stručne službe AMUS-a.

U odnosu na 2018. godinu, autorske naknade odnosno tantijemi u 2019. godini su više za 22%.

Direktorica Trnčić je, ovom prilikom, naglasila da se, uprkos velikoj koristi koju država i društvo te brojni autori ali i šira javnost imaju od AMUS-a, suočavaju sa velikim problemima u saradnji sa državnim organima čija je nadležnost i obaveza da aktivno učestvuju u zaštiti autorskih prava.

Iako već više od devet godina postoji zakonska obaveza da se usklade propisi o inspekcijskoj kontroli tržišta gdje bi se izričito predvidjela obaveza inspektora da vrše inspekciju povodom poštivanja autorskih prava od strane korisnika, to do sada nije učinjeno.

"Kada korisnik ne plati AMUS-u ne gube samo članovi AMUS-a već i država pa samim tim i građani BiH. AMUS inicira izmjene i dopune Zakona koji definišu direktne nadležnosti državnih organa koji su predviđeni Zakonom o autorskom i srodnim pravima. Ovu incijativu pokreće AMUS, ali će usvajanjem ovih izmjena i dopuna korist imati i druge kolektivne organizacije koji su nosioci drugih licenci, ne samo muzičkih. Organi vlasti moraju shvatiti da ono što je dobro za članove AMUS-a je isto tako dobro za državu i za društvo kao cjelinu." izjavila je Trnčić.

U proteklom periodu, od javnih radio-televizijskih emitera (BHRT, RTV FBiH, RTRS) AMUS nije naplatio niti jednu konvertibilnu marku, te se očekuje da nadležne institucija u propisanim procedurama, donošenjem odgovarajućih akata, obezbijede efikasne mehanizme naplate i riješe problem ignorisanja obaveze plaćanja od strane tri javna RTV servisa, te drugih korisnika muzičkih autorskih prava koji nemaju ugovor sa AMUS-om. Na taj način će u budžete svih nivoa vlasti biti uplaćeno više poreza i doprinosa po svim osnovama.

Direktorica Trnčić je podsjetila i na to da AMUS nije samo mehanizam za prikupljanje i distribuciju novca za autore muzičke stvaraoce. Naime, za kulturne i socijalne namjene je tokom 2019. godine izdvojeno 283 hiljade KM, što je za 59% više u odnosu na prethodnu godinu. Time su Asocijacija AMUS i autori-članovi, pokazali visok stepen društvene odgovornosti prema projektima iz oblasti kulture, kao i brigu o svojim članovima koji se nalaze u teškim životnim prilikama. "Ponosimo se time što funkcionišemo na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Zaposlenici u sjedištu organizacije u Sarajevu, skupa sa zaposlenicima u podružnicama Banja Luka i Mostar, obezbjeđuju da Stručna služba svoju zadaću u toku cijele poslovne godine obavlja odgovorno, kvalitetno i u predviđenim rokovima." istaknula je direktorica Stručne službe, na kraju današnje konferencije za medije.

AMUS će i u 2020. godini nastaviti osiguravati nesmetan kreativni rad za više od 1000 članova, te promicati AMUS u regionalnim i međunarodnim okvirima.