Sjećanje na genocid
203

Amor Mašović: Srebrenica je bila samo završetak jednog velikog projekta

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
"Kolektivno sjećanje na genocid" naziv je tribine koja se u organizaciji Asocijacije mladih SDA HNK održala u Mostaru.

Amor Mašović, predsjedavajući Komisije za traženje nestalih osoba, kazao je da je Srebrenica bila samo završetak jednog velikog projekta koji se dešavao diljem Bosne i Hercegovine.

"Vrijeme će pokazati da li je taj projekat zaista završen, to će ovisiti prije svega o tome koliko je bošnjački narod spreman da se otrgne od kulture zaborava i prenese na svoje potomke kulturu sjećanja", izjavio je Mašović.

Dodaje kako ljudska civilizacija dosad nije zabilježila takvu vrstu zločina kakvi su neki od zločina počinjeni na prostoru Srebrenice.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Moj strah od zaborava veći je od užasa koji sam prisiljen pamtiti svaki dan. Upravo ovo je moto koji treba prenijeti na sve žrtve. Treba prevaspitavati mlade, zločini ne smiju biti tabu tema, zločini ne smiju biti heroji, ne smije si negirati genocid", zaključio je Mašović.

Hikmet Karčić, viši stručni saradnik u Institutu za Islamsku tradiciju Bošnjaka, smatra da o genocidu nad Bošnjacima mora postojati institucija koja će davati zvanični narativ prošlosti.

"Mi trenutno nemamo zvanični narativ Srebrenice.. Nedopustivo je da Memorijalni centar u Potočarima u više od 15 godina postojanja nije objavio niti jednu publikaciju", kazao je Karčić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Haris Šabanović, predsjednik KO AM SDA HNK, kazao je kako ovom tribinom žele dati svoj doprinos i pokrenuti jedan dijalog na temu kolektivnog sjećanja, kako na temu genocida u Srebrenici i Podrinju, tako i na temu sjećanja na još uvijek vrlo svježe rane Bošnjaka Hercegovine iz prethodne agresije.

"Kultura sjećanja je pretpostavka zdravog razvoja jednog naroda koji se cijeni, poštuje i misli o svojoj budućnosti. Zločini i zločinci se moraju detektovati i osuditi, zločini i genocid se ne mogu i ne smiju negirati, a zaborav je najveća nepravda i opasnost koju si jedan narod može nanijeti", kazao je Šabanović.