Isticanje mandata
284

Amor Mašović otišao iz Instituta za nestale osobe nakon decenijske potrage za žrtvama rata

N. C.
Amor Mašović (Foto: M. O./Klix.ba)
Amor Mašović (Foto: M. O./Klix.ba)
Amor Mašović više nije član kolegija direktora Instituta za nestale osobe (INO), a tokom svoje karijere učestvovao je u otkrivanju i ekshumaciji tijela žrtava iz više od 3.350 masovnih i pojedinačnih grobnica.

Privremeni Upravni odbor Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine na jučer održanoj sjednici donio je Odluku o imenovanju tri člana Kolegija direktora INO BiH, s obzirom na to da aktuelnom sazivu Kolegija direktora ističe mandat 19. septembra ove godine.

Nakon provedene konkursne procedure, za članove Kolegija direktora u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine imenovani su: Mujo Hadžiomerović, Nikola Perišić, Marko Jurišić. U prošlom mandatu kolegij direktora činili su Amor Mašović, Nikola Perišić, Marko Jurišić.

Mandat članova Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine traje četiri godine počev od 19. septembra 2021. godine. Odluka stupa na snagu danom donošenja, a proces primopredaje dužnosti razrješenih i novoimenovanih članova Kolegija direktora izvršit će se u roku od sedam dana od dana donošenja ove odluke.

Amor Mašović završio je Pravni fakultet u Sarajevu, nakon čega je bio advokatski pripravnik i advokat. Početkom rata radio je u komisiji za razmjenu ratnih zarobljenika, koja je poslije transformisana u Državnu komisiju za traženje nestalih osoba. Od kraja rata, pa sve do danas, učestvovao je u otkrivanju i ekshumaciji tijela žrtava iz više od 3.350 masovnih i pojedinačnih grobnica. Sa svojim timom otkrio je oko 18.000 posmrtnih ostataka žrtava.

Također, ima je dugogodišnju političku karijeru. Od 1998. do 2002. je bio zastupnik u Predstavničkom domu PFBiH, a od 2002. do 2006. zastupnik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda PFBiH. U periodu od 2006. do 2010. bio je ponovo zastupnik u Predstavničkom domu PFBiH, a od 2010. do 2014., također, zastupnik u Skupštini KS.