Sekundarne grobnice
784

Amor Mašović: Ni u jednom od 33 tabuta nisu kompletirani skeletni ostaci

I.Č.
Amor Mašović (Foto: E. M./Klix.ba)
Amor Mašović (Foto: E. M./Klix.ba)
Amor Mašović, predsjedavajući Komisije za traženje nestalih osoba, izjavio je povodom njegovog 19. ispraćaja tabuta iz Visokog na putu prema Potočarima, da ni u jednom tabutu od 33 žrtve nisu kompletirani skeletni ostaci.

"Od 8.372 nestale osobe sa spomenika u Memorijalnom centru Potočari do ovog časa su ekshumirani posmrtni ostaci 7.119 žrtava. Nažalost, među njima nisu svi identificirani i postoje 102 žrtve bez identiteta, što ukazuje na to da ili nemaju žive srodnike koji bi pomogli prilikom DNK identifikacije, ili su njihovi srodnici stradali tokom genocida u Srebrenici tako da ne mogu biti identificirani", kazao je Mašović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Napominje da su sve žrtve locirane u 84 masovne grobnice i blizu hiljadu pojedinačnih grobnica.

"Od ovih 84 bila je 41 grobnica primarnog karaktera, a 39 grobnica je sekundarnog karaktera. To znači da su posmrtni ostaci žrtava izmiješani iz primarnih grobnica. Posmrtni ostaci jedne žrtve, 22-godišnjeg mladića iz Vlasenice, pronađeni su čak u pet masovnih grobnica. Jedna od tih masovnih grobnica bila je prirodna jama na području općine Šehovići, a tri su bile površinske masovne grobnice, što znači da su žrtve bile nesahranjene", rekao je on.

Naveo je kako su ekshumacije obavljene u čak 25 općina u Bosni i Hercegovini i sedam općina u susjednoj Srbiji, uključujući i Beograd.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Mnoge od porodica koje u prošlosti nisu bile spremne da daju saglasnost za ukop, kako vrijeme prolazi i pronalaze se novi skeletni ostaci, donose odluku da se sahrane. Uz garancije države da će u času kada se pronađu skeletni ostaci obavijestiti porodice. Do sada su stotine porodica dale pristanak za naknadno kompletiranje skeletnih ostataka", istakao je Mašović.

Napomenuo je kako je do sada 6.610 žrtava ukopano u Potočarima, a 234 žrtve izvan Potočara na porodičnim mezarjima.

"Ni u jednom tabutu od 33 žrtve nisu kompletirani skeletni ostaci. Vrlo rijetko pronalazimo kompletno tijelo. Novije grobnice su uglavnom sekundarnog karaktera. Većina je iz Slijeplja i Kamenice", rekao je Amor Mašović.